Asgari ücretin vergi dilimi nedeniyle düşüp düşmeyeceği tartışmaları sürerken, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin hazırladığı rapor, asgari ücret zammının emekçilerin yaşam koşullarında esaslı bir değişiklik yaratmadığını ortaya koydu.

İSİG Meclisi, asgari ücretli ailelerin nasıl geçindiğini ele alan ‘Asgaride yaşayanlar’ başlıklı raporlarının beşincisini açıkladı. Bu raporda, kasım ayını açıkla kapatan Karaca ailesinin, asgari ücrete gelen zam sonrası yaşamlarında ne gibi değişiklikler olduğu incelendi.

144 TL AÇIK
Fatma Karaca 46 yaşında evli ve bankacılık sektöründeki büyük ölçekli bir şirkette temizlik elemanı olarak çalışan taşeron işçisi bir kadın. Bunun yanında ayda 4 defa yarım gün evlere temizliğe gidiyor. Eşi Yılmaz ise uzun süre inşaat işçisi olarak çalışmış, ama iş kazası geçirince nalburda çalışmaya başlamış.



Rapora göre, Karaca ailesinin şubat ayı geliri 3 bin 18 lira, gideri ise 3 bin 162 lira oldu. Buna göre aile, şubat ayını da gelir-gider açığı vererek kapatabildi. Fatma Karaca ev işçiliğinden ek gelir elde etmeseydi, ailenin 144 TL’lik açığı 444 TL olacaktı. Kasım ayını 175 TL açıkla kapatan ailenin giderlerinde o günden bugüne yüzde 4 artış olduğu saptandı.

BORÇLANIYORLAR
Raporda şu ifadelere yer verildi: “Bir işçi ailesi olarak Karaca ailesinin özelinde ve toplum genelinde asgari ücretin artışı yaşam standartlarında esaslı bir değişiklik yaratmadı. Gıda, doğalgaz, elektrik vb temel giderler için yapılan zamların da etkisiyle emekçilerin harcamaları arttı. Dolayısıyla pek çok emekçi aile, ay sonunda borçlanarak ve açık vererek geçimlerini sağlayabildi.”


Kaynak: Birgun.net