BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre, İtalya-Fransa sınırındaki Ventimiglia kasabasında bir kampta tutulan bir grup göçmen, Fransa'ya geçmek isteyince güvenlik güçleriyle gerginlik yaşadı. Bunun üzerine yüzerek Fransa'ya geçen 120 kadar göçmen Fransız polisi tarafından gözaltına alınarak yeniden İtalya'ya gönderildi.

Çoğunluğu Afrika ülkelerinden gelen ve İtalya'dan Fransa ve kuzey Avrupa ülkelerine geçmek isteyen birkaç yüz göçmen aylardır Ventimiglia kasabasında geçici kamplarda kalıyor.

Perşembe gecesi yaklaşık 140 kişilik bir grup, kamptan ayrılarak Fransa sınırına doğru yürüyüşe geçti.

Polis barikatını aşan göçmenlere İtalyan güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Ancak grup sahil şeridine ulaşmayı başararak denizden yüzerek Fransa'ya geçti.

İtalyan güvenlik güçleriyle yaşanan kovalamaca sırasında demir yolundan geçen bir göçmen, tren çarpması sonucu hafif şekilde yaralandı.

Fransa'ya geçmeyi başaran yaklaşık 120 kişilik grup ise Cuma akşam saatlerinde otobüslerle yeniden İtalya'ya gönderildi.

Ventimiglia kasabasının içinde yer aldığı Liguria Valisi Giovanni Toti, bölgede acil durum şartlarının hakim olduğunu belirterek hükümetten duruma müdahale etmesini istedi.

İtalya'ya bu yılın ilk 7 ayında deniz yoluyla giren yaklaşık 94 bin göçmenin büyük kısmı Afrika ülkelerinden geliyor.

Bu göçmenlerin büyük oranda İtalya'dan ayrılıp refah seviyesi daha yüksek Avrupa ülkelerine gitmeyi amaçladıkları belirtiliyor.

Ventimiglia polis şefi Giorgio Marenco, "Ventimiglia'ya ulaşan göçmenlerin tek bir amacı var: Fransa'ya geçmek" dedi.

Ancak AB yasaları gereği, göçmenlerin Avrupa topraklarına ilk giriş yaptıkları ülkede kayıt altına alınması ve burada iltica başvurusunda bulunması gerekiyor.

Fransa bu nedenle, sınırı geçmeyi başarsalar da göçmenleri İtalya'ya geri gönderiyor.

Kaynak: Birgun.net