Ankara, Brüksel ile sağlanan sığınmacı mutabakatı çerçevesinde Yunan adalarından Türkiye'ye geri gönderilecek Suriye vatandaşlarına, istemeleri halinde geçici koruma sağlanmasına onay verdi.

Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yer alan ‘Geçici Koruma Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile geçici koruma yönetmeliğinin geçici 1. maddesine bir ekleme yapıldığı belirtildi.

Suriye'de 28 Nisan 2011’den itibaren meydana gelen olaylar nedeniyle Türkiye'ye gelen ve 20 Mart’tan sonra yasadışı yollarla Ege adalarına geçen Suriye vatandaşları arasından Türkiye'ye geri kabul edilenlere, talep etmeleri halinde ‘geçici koruma sağlanabileceği’ ifade edildi.

Türkiye, AB ile mutabakatı çerçevesinde 20 Mart'tan sonra beş Yunan adasına yasadışı yollarla giden göçmenleri geri almaya başlamıştı. Türkiye'ye geri gönderilen Suriyeli göçmenlerin sahip olacakları haklar ve ülkelerine geri gönderilmeyecekleri konusunda garantiler isteyen AB ülkeleri ve sivil toplum örgütleri, Türkiye-AB göçmen mutabakatının uygulanabilmesi için Türk hükümetinden bu konuda yasal düzenlemeler yapmasını talep etmişti.

Kaynak: Birgun.net