Alman Bild gazetesine konuşan Yunanistan'ın Göç Bakanı, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin mülteci anlaşmasını bozması durumunda hayata geçirilecek bir "B planı" olması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekim’e kadar vize serbestisinin başlamaması halinde Türkiye’nin geri kabul anlaşmasından çekileceğini dile getirmişti. Çavuşoğlu’na destek veren Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “vize olmadığı takdirde geri kabul anlaşmasını unutsunlar” demişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Yunan Bakan Yannis Mouzalas, “Çok endişeliyiz. Böyle bir durumda B planına ihtiyacımız var” dedi.

Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Avrupa’nın Türkiye tarafından yapılan vize şantajına boyun eğmemesi gerektiğini ifade etmişti. Avrupa Birliği, Türkiye’nin vize serbestisi için yerine getirmesi gereken kriterleri tamamlamadığı için bunun hayata geçmesinin mümkün olmadığını ifade ediyor.

Öte yandan Mouzalas, mültecilerin Avrupa ülkeleri arasında adil şekilde dağıtımının sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

2016’ın başından 27 temmuz tarihine kadar deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşan mültecilerin sayısı 257 bin oldu. En az 3 bin kişi denizlerde yaşamını yitirdi. Bu rakamlar geçen senenin aynı dönemine göre ciddi bir artış olduğunu ortaya koyuyor.

Kaynak: Birgun.net