Yunanistan Göç Politikalarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Muzalas, Almanya’nın ‘sığınmacıları Yunanistan’a geri gönderebiliriz’ açıklamasına ilişkin, “Bu tür açıklamalar Almanya’da seçimler öncesi iç siyaset malzemesidir” dedi. Muzalas, Avrupa’nın Yunanistan’a borçlu olduğunu da söyledi.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas De Maiziere’in Avrupa’nın Yunanistan’a sığınmacı konusunda çok yardım ettiğini ve Dublin Sözleşmesi çerçevesinde Atina’nın sığınmacıları geri kabul etmesi gerektiğini söylemişti.

Yunanistan Göç Politikalarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Yannis Muzalas, katıldığı bir radyo programında de Maiziere’nin açıklamalarını değerlendirdi.

Avrupa’nın Yunanistan’a borçlu olduğunu vurgulayan Muzalas, de Maiziere’nin açıklamalarının ‘yersiz ve zamansız’ olduğunu ifade etti. Ülkede halihazırda 60 bin göçmenin bulunduğunu belirten Muzalas, “Yunanistan’dan Avrupa’ya 30 bin sığınmacının yeniden yerleştirileceğinin sözü verilmiş ve oylanmış, ama sadece 3 bin 500 sığınmacı için bu söz yerine getirilmişken bunları konuşamazsınız” ifadelerini kullandı.

‘DUBLİN SÖZLEŞMESİ’Nİ ŞİMDİ UYGULAMANIN HİÇBİR MANTIĞI YOK’

Dublin Sözleşmesine de değinen Muzalas, “Yılda 5-10 bin göçmen geldiği zaman uygulanabilir. Bu şu an uygulanmıyor, çünkü adil değil. Sayı 850 bin olduğu zaman, bunun hiç mantığı yok” şeklinde konuştu.

Yunan hükümetinden dün yapılan yazılı bir açıklamada da Yunanistan’ın sığınmacı krizine ilişkin sorumluluklarını yerine getirdiğini, Avrupalı liderlerin de bu yükün kendi paylarına düşen kısmını omuzlamaları gerektiği bildirilmişti.

Geçen yıldan bu yana, sadece Yunanistan üzerinden 1 milyonu aşkın sığınmacı daha iyi bir hayat umuduyla Avrupa’ya geçiş yaptı. (Sputnik)

Kaynak: Birgun.net