Yunanistan'da hükümet ile çiftçiler arasında yaklaşık 2 hafta önce başlayan gerginlik ülke geneline yayılıyor. Attika bölgesinde de eyleme start veren çiftçiler, sembolik olarak 100 traktör ile Atina Uluslararası Havaalanı Elefteros Venizelos otobanı Markopoulou'yu 1 saatliğine kapattı.

Yunan hükümetinin kreditörlerin talebi doğrultusunda parlamentoya sevkettiği tarım sektörüne ek vergileri ve sosyal güvenlik yasasında değişiklikleri öngören düzenlemelere tepkiler artarak devam ediyor. Çiftçilerin ülke genelinde başlattıkları ve binlerce traktörün eşlik ettiği sert protesto eylemleri, artan yol kapatmalar ile sürüyor. Çiftçiler bugün Atina Elefteros Venizelos Uluslararası Havalimanı otobanı Markopulu'yu 12:00-13:00 saatleri arası trafiğe kapattı.

Ülke genelinde çiftçi sendikalarının desteğiyle yaklaşık 10 günden bu yana süren eylemlerde çiftçiler, binlerce traktörlerle şehirlerarası yollar ile otobanları trafiğe kapatıyor. Türkiye-Yunanistan kara sınır kapıları İpsala-Kipi ve Kastanies-Pazarkule gümrükleri de yaklaşık 1 haftadır günde 4 saat kadar giriş ve çıkışlara kapatılıyor.



Başbakan Aleksis Çipras'ın diyalog çağrılarına cevap vermeyen çiftçiler, Çipras'tan düzenlemeyi parlamentodan çekmesi durumunda ancak randevu talebine karşılık verecekleri mesajı gönderdi. Eylemlerde zaman zaman bakanları toplantı salonlarında mahsur bırakan ve polis ile sert çatışmaya girmekten çekinmeyen çiftçiler, dün Selanik'te başlaması planlanan sektör fuarı Agrotica 2016'nın da iptal edilmesine neden oldu. Traktörleriyle fuar alanına gelen çiftçiler polis ile çatıştı. Polis gazla müdahale etti.

ATİNA HAVLANI'NA ÇIKAN OTOBAN KAPANDI


Bu arada eylemlerini başkent Atina'ya doğru genişleten çiftçiler, Atina Elefteros Venizelos Uluslararası Havalimanı'na çıkan Markopulu otobanını da 1 saatliğine trafiğe kapattı. Bugün 12:00-13:00 arası gerçekleşen eyleme Attika'da havalimanına yakın bölgelerden çiftçiler 100 traktörle destek verdi. Yol kapatma eyleminin önümüzdeki günlerde artarak devam edeceği açıklandı.

Öte yandan çiftçiler, Atina ile Kuzey Yunanistan'ı birbirine bağlayan ana geçiş noktası olan Tempi geçidini bugün de 12:00-18:00 saatleri arasında trafiğe kapattı.

CHA

Kaynak: Birgun.net