Yunanistan ile Türkiye'yi savaşın eşiğine getiren Kardak kayalıkları krizi sırasında görevde bulunan dönemin Dışişleri Bakanı Thedoros Pangolos'tan 20 yıl sonra şaşırtan bir itiraf geldi. Pangalos, o dönemde ABD'nin Kardak krizi nedeniyle çıkabilecek bir savaşı durdurmak için iki ülkenin savaş sistemlerini bloke etmeye hazır şekilde kararlı olarak beklediğini söyledi.

Yunanistan'da yayın yapan 'www.enikos.gr' internet sitesinin haberine göre SKAİ TV'deki 'Stroies' isimli programa katılan Yunanistan'ın eski Dışişleri Bakanı Thedoros Pangolos'tan 31 Ocak 1996 yılından Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan Kardak Kayalıkları krizine ilişkin önemli açıklamalar geldi.

Pangalos'un, dönemin ABD Dışişleri Bakanı Richard Holbrooke'un Kardak krizinin yaşandığı o kritik 24 saatte, hayata geçirilen gizli operasyonu kendisine açıkladığını söyledi. Pangolos, Holbrooke'nin kendisine ABD gemilerinin Türk ve Yunan gemilerini izlediğini ve elektronik olarak bloke edebilecek bir teçhizata sahip olduğunu söylediğini belirtip, "Yani iki ülkenin biri füze atmaya karar vermiş olsaydı, füzeler denize düşecekti. 1996 yılında Kardak'ta bulunan ABD gemileri olası savaşın önlenmesi için her iki tarafın da silah sistemlerini bloke etmeye hazır, kararlı bekliyordu" dedi. ()

Kaynak: Birgun.net