ELÇİN YILDIRAL [email protected] @elcinyildiral

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Hakkari Yüksekova’nın Dağlıca- Şemdinli yolu üzerinden yaklaşık bir haftadır minibüsler aracılığıyla çok sayıda insanın taşındığı iddia edildi. Yüksekova’nın Karlı köyünde ikamet eden HDP eski Hakkâri Milletvekili Esat Canan, “Devletin bilgisi veya onların kılavuzluğu dâhilinde akşam saatlerinde taşınıyorlar. Karlı köyü de bu güzergâhlardan biri” diye konuştu.


Eski vekil Esat Canan, yaklaşık bir haftadır içerisinde her gün kadın, çocuk ve yaşlıların da olduğu 30-40 minibüs dolusu insanın Dağlıca- Şemdinli yolu üzerinden Van’a taşındığını söyledi. Bu kişilerin kim olduklarına ilişkin bilgilerinin olmadığını kaydeden Canan, “Devletin bilgisi dâhilinde veya onların kılavuzluğu ile Yüksekova ilçesine getirilerek, ilçenin yan yollarından Van’a geçiriliyorlar. Yüksekova’ya yerleştirilmiyorlar. Çok az köydeki insan bu olaya şahit. Ben ilçenin Karlı köyündeyim. Ve bu köyün yolu üzerinden de taşıma faaliyeti yürütülüyor. Üstelik şöyle bir durum da söz konusu; Şemdinli’de yasak olmamasına rağmen buradaki insanlar Yüksekova ilçesindeki yasak nedeniyle ilçeye mahkûm olmuş durumda. Şemdinli halkı, Van’a gidemezken, bu insanlar nasıl oluyor da kolaylıkla gidebiliyorlar. Ayrıca, bu kişiler Suriyeli sığınmacılar ise Şemdinli Suriye ile değil, Irak Bölgesel Yönetimi ile sınır. Bu nedenle Şemdinli yolu üzerinden Türkiye’ye giriş yapmaları çok saçma olur. Suriye ile sınırı olan Silopi ilçesi. Neden bu güzergâh kullanılmıyor da dolaylı olan yollar kullanılıyor. Bu durum dikkatimizi çekti” diye kaydetti.

***

CHP’den önerge
Eski vekil Canan’ın bu iddialarını CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi haline getirdi. Tanrıkulu, “Sokağa çıkma yasağıyla aynı tarihlerde Yüksekova’nın Dağlıca yolu üzerinden ilçeye doğru giden çok sayıda araçta kimler bulunmaktadır?
-Söz konusu araçlarda sığınmacılar mı vardır? Sığınmacılar varsa, sığınmacılar nereden ve neden gelmekte ve sokağa çıkma yasağı olan Yüksekova üzerinden nasıl geçiş yapabilmektedir?
-13 Mart’tan bu yana Dağlıca yolu üzerinden Yüksekova’ya geçen toplu taşıma araçlarındaki insan sayısı nedir?
-Yüksekova köylüleri ilçelerine gidemezken, kafileler halinde Yüksekova üzerinden geçiş yapan kişilere nasıl böyle bir geçiş kolaylığı sağlanmaktadır?” sorularını yöneltti.

Kaynak: Birgun.net