Ağrı'nın Patnos ilçesindeki Newroz mitingi bugün yapıldı. Mitinge HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Ağrı milletvekili Dirayet Daşdemir ve Belediye Eşbaşkanı Sırrı Sakık da katıldı.

Halka seslenen Yüksekdağ, "Dün de biz vardık, bugün de biz varız, yarın da biz olacağız. Diktatörler olmayacak. Dün halklar zalimleri nasıl tarihe gömmeyi başardıysa bugün de başaracağız" dedi.

Yüksekdağ'ın konuşmasından satır başları:

"Onuruna, değerine sahip çıkanlar yarına yürüyecekler. Newroz'u kutlarken dedik ki; bugünün Dehaqlarına karşı bugünün Kawa'ları, Newroz'un aydınlığı olmak lazım. Bu halk bayram etmeyi yüzlerce kez hak ediyor ama bu halka bayram etmeyi çok gördüler. Bu halkın coşkusunu, kazanımlarını bize layık görmediler. Kawa'dan bu yana bütün şehitlerimizle onur duyuyoruz. Eğer bugün bizim alnımız açık, başımız dikse Kawa'nın çocukları, şehitlerimiz sayesindedir. Onların bize bıraktığı, ölümüne savunduğu özgürlük sayesindedir. Onların adını ve anısını ellerimizde bayraklaştıracağız."

'BARIŞTAN KORKUYORLAR'

"Geçen yıl her memleket toprağı bir bayram alanıydı. Newroz alanında barış, çözüm umudu vardı. Türkiye halklarının ortak vatanı inşa etme enerjisi vardı. Ama bugün memleketin dört bir yanında Newroz mitinglerini yasakladılar. Geçen yıl özgür Newroz alanında ortaya çıkan güce tahammül edemediler. Bu siyasi iktidar güzel olan her şeyden korkuyor. Barış insanlığın bulduğu en güzel değerlerden biridir, barıştan korkuyorlar. Özgürlükten, adaletten, eşitlikten korkuyorlar. Bu değerlerin ateşi yanmasın, bayrağı dalgalanmasın diye baskı siyasetiyle halkın bayramına savaş açtı. Bir siyasi iktidar halkın bayramına savaş açtıysa o siyasi iktidarın yapacağı bayram yok demektir."

Biz 'İnadına Newroz' deriz. Ama onlar yürekleri temiz bayram yapamayacaklar. Halka bayram yaptıramayanların bayramı o iktidara haram olur. Newroz alanlarında boynumuz bükük değil.

Ablukalarla halkımızın yaşamı cehenneme çevriliyor. Halkımızın can güvenliğini sağlamayan, ölümleri durdurmayan siyasi iktidar Newroz mitinglerini yasaklıyor. Hükümetin bakanı çıkıp utanmadan '200 bin güvenlik görevlisini Newroz için seferber ettik' diyor. IŞİD bombacıları için bu güvenliği seferber etmiyorsunuz. Yazıktır, günahtır. Bu halkın vergisine, parasına, puluna, insanına yazıktır. Bu memleketi kaosa sürüklemede ısrar ediyorlar. Bizler de çözümde, demokraside ısrarcıyız. Silvan'da, Cizre'de direnen Kürt halkı özgür demokratik yaşam için direniyor. Bizim özümüzü karartmaya çalışıyorlar ama bizler özyönetimle direniyoruz. Başaramadılar, başaramayacaklar. Tarihten bugüne direnenler kazandı, direnenler kazanacak."

Kaynak: Birgun.net