Muhalefet partileri Meclis grup toplantılarında, yüksek yargı başkanlarının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la birlikte gezilere katılıp siyasi mesajları alkışlamalarına sert tepki gösterdi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve HDP Lideri Demirtaş, “O zaman bizim etkinliklerimize de gelin” dedi. Başbakan Binali Yıldırım İzmir’de bulunduğu için AKP Grup Toplantısı yapılmadı.

‘Vermezsen namertsin!’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay başkanlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rize ve Kırşehir programına katıldıkları için eleştirdi. Erdoğan’ın daha önce kullandığı “Yasama ve yargı benim için ayak bağı” ve “Anayasa Mahkemesine saygı da duymuyorum, kararına uymayacağım” ifadelerini hatırlatan CHP Lideri, “Anayasayı açıkça ihlal edecek, yargı bağımsızlığı ayaklar altına alınacak ve bu beyler oraya gidecekler, sıkılmadan 'bizi davet ettiler, gittik' diyecekler. İyi. Ben de sizi İzmir veya Adana'daki toplantıya davet ediyorum. Siz de gelin bakalım. Adalet bu hale getirilir mi?” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in kendisini mahkemeye vereceğini söylemesine dair de, “Vermezsen namertsin kardeşim. Gitsinler kaçak sarayda bir sürü oda var, otursunlar. Her gün gitsinler el pençe divan dursunlar, el etek öpsünler. Ama cübbelerini çıkarsınlar, gelsinler AKP'ye kaydını yaptırsınlar” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, hukukun üstünlüğü endeksine göre 2014'ten 2015'e Türkiye'nin 21 sıra gerilediğini ifade ederek, "Yargıya güveni sıfırladınız" dedi.

Nasıl ‘adil yargılama’ diyelim?

Yüksek Yargı üyelerine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da sert tepki gösterdi. Partisinin grup toplantısında konuşan Demirtaş, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’i istifaya davet ederken, yargı kurumu başkanlarının Erdoğan’la Rize’de çay toplamasıyla ilgili yapılan ‘ortak program’ açıklamasına da sert tepki gösterdi: “Bizimle de gelin o zaman programlara. Pazar günü İstanbul mitingimiz var, çay toplamaktan daha eğlenceli olacaktır. Bizi tehdit ediyor, ‘Dokunulmazlıklar kaldırılacaktır’ diyor yargı üyeleri de alkışlıyor. Biz buna nasıl adil yargılama diyebiliriz?”

Bu yaşananlarla yargının tarafsızlığını bitirdiğini söyleyen Demirtaş, dokunulmazlık dosyasını görüşecek olan Anayasa Mahkemesi’ne de şöyle seslendi: “HDP’yi korumanızı istemiyoruz. Hukuku korumanızı istiyoruz. Umudumu koruyorum.”

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan için de şu ifadeleri kullandı: “Başkan olsan da hesap vermekten kurtulamayacaksın. Bir gün muhakkak yargılanacaksın. Başkanlığını ilan etmesiyle ülke karanlığa gömülecek. Bir tek direnenler kalacak.”

‘Kalan izleri de silindi’

MHP Lideri Devlet Bahçeli de, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Yüksek yargı organlarının ne hale düşürüldüğünü, nasıl siyasileşip tarafsızlığını kaybettiğini üzülerek izliyor, bunun Türkiye’ye büyük bir maliyeti olacağını düşünüyoruz. Adaletin kalan izleri de Rize’de çay tarlasında silinmiş, Kırşehir’de Hakk'ın rahmetine kavuşmuştur.”

*****

Sarraf davasını izleyeceğiz

CHP Meclis Grup Toplantısı’nda konuşan parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gülen Cemaati’nin Bakanlar Kurulu kararı ile “terör örgütü” ilan edileceği yolundaki açıklamasına karşılık, “Hâkim ve savcı, eğer bu dosya önünüze gelirse, doğrudan doğruya Recep Tayyip Erdoğan’ı davet edeceksiniz. ‘Ne istediler de vermedik’ diyor. Neyi verdin, neyi istediler. Bundan iyi yardım ve yataklık mı olur?” diye sordu. ABD’de görülen Rıza Sarraf davasında dair açıklamalarda bulunan CHP Lideri, “Bir avukat arkadaşımız davayı izleyecek. Adaleti hepimiz korumak zorundayız” diye konuştu.

*****

Sahtekâr mı, değil mi?

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, grup toplantısındaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tartışmalı diploması hakkında ilişkin YSK de dahil gerekli tüm kurumlardan açıklama beklediklerini söyledi ve “Cumhurbaşkanımızın sahtekâr olmadığından, yükseköğretim mezunu bir cumhurbaşkanımız olduğundan emin olmak istiyorum” dedi. HDP Lideri, Roboski’ye yapılan obüs atışları sonucu Encü ailesinden iki kişinin kaybetmesiyle sonuçlanan saldırıyla ilgili de “Roboski katliamının benzerinin gerçekleştirilmek istenen bu saldırıyı en sert biçimde kınıyoruz” dedi.

****

Çağrıyı tanımıyoruz

Partisinin grup toplantısındaki konuşmasında, Yargıtay kararıyla görevi kesinleşen Çağrı Heyeti’nin 19 Haziran’a gün verdiği olağanüstü tüzük kurultayı için konuşan MHP Lideri Devlet Bahçeli, “10 Temmuz dışındaki hiçbir kurultay tarihini tanımıyoruz” dedi. Bahçeli, “Sayın Erdoğan’ı hararetle alkışlayan bir hukukçu mantığının yönettiği kurumdan başka davranış beklenemezdi” diye konuştu. Bahçeli, Erdoğan’ın Diyarbakır’da yaptığı konuşmadaki “Silahı, bombayı gömerler, sonra gelir, siyaset yaparlar” sözlerini de hatırlatarak, “Terörle müzakere değil, sonuna kadar mücadele bekliyoruz” dedi.

Kaynak: Birgun.net