Yozgat'ın Çayıralan Kaymakamlığı tarafından başlatılan proje ile bölge çiftçisine alternatif kazanç sağlaması amacıyla 40 dönüm araziye lavanta bitkisi Orta Anadolu Kalkınma Ajansının (ORAN) desteği ile kurulan lavanta tarlasındaki dikim törenine katılan Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, lavantanın ek gelir sağlayan bir ürün olarak değerlendirilmesi için üretime başlanacağını söyledi.

Hürriyet'te yer alan habere göre Türkiye genelinde tek ürün değil alternatif ürünlerin de değerlendirilemesi gerektiğini belirten Yurtnaç, “İlave ürünler ortaya koymamız lazım. Buğday Orta Anadolu’nun stratejik bir ürünü olsa da, lavantayı da ek gelir getirici bir ürün haline getireceğiz. Kaymakamlığımız, üniversitemiz ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansımız iş birliği ile bu çalışmayı başlatmışlar. İnanıyorum ki bu heyecanla tutarsa Yozgat için ilerde bir gelir kapısı olacaktır.” dedi.

Yozgat ve ilçelerinden büyük şehirlere yoğun şekilde göç yaşandığını anlatan Yurtnaç, şöyle devam etti: “Bu göç hadisesini tam tersine çevirmek için bu tip projeler burayı bir cazibe merkezi haline getirecek. Önemli olan gençlerimizi burada tutmak. Biz de bunun için buranın altyapı çalışmalarını, yolunu, suyunu, elektriğini, kalkınma ajanslarıyla, özel idaresiyle, belediyeleriyle, hep birlikte buraları daha yaşanılabilir hale getireceğiz. İnşallah burada yaptığımız lavanta deneme ekimi başarıya ulaşır ve hep birlikte buralardan güzel ürünler alırız. Lavanta ekimiyle bölgenin ekonomisine, buradaki çiftçilerimizin gelirinin yükselmesine destek sağlamış oluruz.”Çayıralan Kaymakamı Ömer Faruk Yüce, da “Çayıralan Lavanta Kokuyor” projesi kapsamında 9 çiftçinin 40 dönüm arazisinde ilk defa lavanta dikimi yapıldığını kaydetti.

KOZMETİK SANAYİNDE KULLANILIYOR
Alternatif gelir getirmesi beklenen lavantanın yetiştirilmesi kolay ve geliri yüksek bir ürün olduğunu anlatan Yüce, şu bilgileri verdi:
“Lavanta, kozmetik ve ilaç sanayinde oldukça önemli bir bitki. Tohumları ve yağları çok değerli. Arıcılıkta da lavanta balının yeri ayrı. Türkiye lavantayı dışarıdan ithal ediyor. Bu anlamda ciddi bir açık var. Çayıralan’ı lavanta diyarı haline getirmek istiyoruz. Ekime ilk etapta 9 çiftçimizle 40 dönüm araziye, 75 bin lavanta fidanı dikerek başlıyoruz."

Yüce, lavantanın çalı türünde yaklaşık 25- 30 yıl arası ömre sahip bir bitki olduğuna işaret ederek, "Susuz tarıma da elverişli olan bu bitki, su ile buluşturulduğunda verimi dönümü 100–150 kilogramdan 350-400 kilograma kadar çıkarılabiliyor. Bu da dönümü 10 bin liraya varan bir gelir sağlıyor. Biz istiyoruz ki kırsalda yaşayan vatandaşlarımızı şehre mecbur etmeyelim. Arazilerini kullanabilir sağlayalım ve lavanta bölgemiz çiftçisi için alternatif bir gelir kapısı olsun.” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Birgun.net