KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Yordam Kitap, 2016 yayın programında duyurduğu kitapları yayınlamaya devam ediyor. Eylül ayında 3 yeni kitap ve 5 tekrar basım kitap yayınlıyor.

Kapitalizm Sonrası, Çizgilerle Ekonomi ve Orta Sınıf Efsanesi adlı 3 kitabı ilk defa okurlarıyla buluşturacak olan Yordam Kitap, daha önce yayımladığı Başka Bir Uygarlık İçin Manifesto, Kadınlar ve Sosyalizm Kadınların Kurtuluşu Üzerine Denemeler, Sıra Dışı İnsanlar Direniş, Sermaye İmparatorluğu ve Yükseliş ve Düşüş Türkiye Solu 1960-1980 adlı kitapları da tekrar basacak.

İşte o kitaplar:

Kapitalizm Sonrası (Paul Mason) / Çeviri: Şükrü Alpagut

Yordam Kitap, geleceği sorgulatan eserleri yayınlamaya devam ediyor!

Çalışarak Yaşamak ya da Savaşarak Ölmek kitabının yazarı Paul Mason’dan “Geleceğimiz İçin Bir Kılavuz”

Kapitalizm, son 200 yılda geçirdiği değişimler boyunca hızlı büyümeden çöküntüye savrulan farklı ekonomik devreler yaşadı. Bunlardan her zaman dönüşüme uğrayarak ve güçlenerek çıkmasını bildi. Paul Mason, Geleceğimiz İcin Bir Kılavuz altbaşlığını taşıyan Kapitalizm Sonrası’nda, bugün de çok büyük ve çok derin bir değişimin eşiğinde olduğu söylenen kapitalizmin, sınırlarına dayanıp yeni bir şeye dönüşüp dönüşmediğini inceliyor.

Mason’a göre, değişimin merkezinde bilgi teknolojileri var ve çalışma, üretim, değer gibi alanlardaki mevcut anlayışları tümüyle yeniden şekillendiriyor. Peki bu değişimin piyasayı ve özel mülkiyeti yıkmaya dönük devrimci bir potansiyeli de var mı? Sistemin kuytularında ve oyuklarında hiç fark ettirmeden ne gibi dönüşümler yaşanıyor? Paralel para birimleri,zaman bankaları, kooperatifl er ya da özyönetimli çevrimiçi alanlar, neoliberalizmin buyruklarına yanıt vermeyen mallar ve hizmetler olarak değerlendirilebilir mi? Sistemin içinden yeni mülkiyet, borçlanma ve iş yapma tarzları mı doğuyor?

Yeni tartışmalar yaratan kitabında Mason, bu sorulara yanıt ararken, son finansal krizin küllerinden, daha sosyal adaletli ve sürdürülebilir bir küresel ekonomi yaratma şansına sahip olduğumuzu da söylüyor. Kapitalizmin ötesine geçmenin artık ütopik bir düş olmadığını iddia ediyor.

Çizgilerle Ekonomi (Rius) / Çeviri: Barış Yıldırım

Yordam Kitap, Çizgilerle serisine devam ediyor…

Daha önce Latin Amerikalı yazar-çizer Rius’un Çizgilerle Lenin, ÇizgilerleKapitalizmin Korkunç Tarihi, Çizgilerle Felsefe ve Çizgilerle Ateistin El Kitabı’nı yayınlayan Yordam Kitap, seriye bir yenisini ekliyor: Çizgilerle Ekonomi.

Meksikalı Marksist çizer Rius, yüzü aşkın kitabında onlarca konuyu çizgilerin diliyle anlattı. Çizgilerle Ekonomi, aslında çizerin iki kitabını içeriyor: İnsanlık tarihinde iktisadın rolünü anlatan “Yeni Başlayanlar İçin Ekonomi” ile en yaygın iktisat terimlerinin yazılı çizili tanımlarını içeren “Ekonomi Terimleri Sözlüğü”. Böylece kapsamı genişleyen kitapta ekonomiye ilişkin birçok soru yanıtlanıyor.

İnsan ne üretir, nasıl üretir? İnsan ne tüketir, nasıl tüketir? Ve tüm bunları nasıl elde eder? Zenginlik ve yoksulluk neden vardır? İnsanlık hangi üretim tarzlarından geçmiştir? İçinde bulunduğumuz kapitalist toplumda ihtiyaçlar nasıl karşılanır ve üretilir? Sermayenin yoğunlaşması, mali açık, kreditör, aktif... nedir? IMF ve “Chicago Boys” kimlerden oluşmaktadır, Stahanov kimdir?

Bunların ve bunlar gibi onlarca sorunun cevabı Rius’un sıcak çizgileri ve mizahıyla bu çalışmada. Çizerin çalışmalarından daha önce Çizgilerle Lenin, Çizgilerle Felsefe, Çizgilerle Kapitalizmin Korkunç Tarihi ve Çizgilerle Ateistin El Kitabı ciltlerini yayınlamıştık. Bir kez daha, yeni Rius’larda buluşmak üzere!..

Orta Sınıf Efsanesi (Haluk Yurtsever)

Yordam Kitap, Haluk Yurtsever kitaplığına bir yenisini ekliyor!

Haluk Yurtsever, Gezi Direnişi’nden bu yana solda tartışılan bir konu olan “orta sınıf” meselesini irdeliyor: Orta Sınıf Efsanesi.

Elinizdeki kitabın amacı, “orta sınıf” konusunu bir efsane, bir mit olmaktan çıkarmaktır.

“Sınıf”, ideolojik mücadelenin en önemli kavramlarından biridir. Orta sınıf ideolojisi, sınıfsızlık ideolojisidir. Bu nedenle yalnızca “sınıf” terimi üzerine yapılacak bir mücadele bile özel bir değer taşımaktadır. Bu kitap, bu mücadeleye güç katmak için yazılmıştır.

Bu kitapta orta sınıf küçük burjuvazi yalnız teorik değil, aynı zamanda tarihsel bir bağlama yerleştiriliyor. Birinci bölümde, kitabın teorik temeli atılırken, bir yandan da burjuva toplumunun kapitalist topluma, burjuvazinin kapitalist sınıfa evrilişinin, bu sürecin sonunda küçük burjuvazinin “orta sınıf” konumunu alışının öyküsü anlatılıyor.

Kitabın omurgasını, güncel kapitalizmde sınıfları, özellikle proletarya ile orta sınıf küçük burjuvazi arasındaki tartışmalı sınır bölgesinin sorunlarını inceleyen “Güncel Kapitalizmde Eğilimler ve Sınıflar” bölümü oluşturuyor.

Son bölümde ise gelenekseli ve yenisiyle küçük burjuvazi orta sınıf, üretim ilişkilerindeki yeri, “yeni” orta sınıf teorileri, orta sınıfın ideolojik oluşumu ve etkisi bağlamında ele alınıyor. Aynı bölümde orta sınıf küçük burjuvaziye karşı alınması gereken ideolojik siyasal tutuma ilişkin öneriler geliştiriliyor.

TEKRAR BASIM KİTAPLAR

Başka Bir Uygarlık İçin Manifesto, Fikret Başkaya, 2. BasımKadınlar ve Sosyalizm Kadınların Kurtuluşu Üzerine Denemeler, Sharon Smith (Çeviri: Etkin Bilen Atalay), 2. BasımSıra Dışı İnsanlar Direniş, İsyan ve Caz, Eric Hobsbawn (Çeviri: Işıtan Gündüz) 2. BasımSermaye İmparatorluğu, Ellen Meiksins Wood (Çeviri: Oya Köymen), 2. BasımYükseliş ve Düşüş Türkiye Solu 1960-1980, Haluk Yurtsever, 2. Basım

Kaynak: Birgun.net