SERBAY MANSUROĞLU
[email protected]
@serbaymansur

ABD’deki Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Christofer Nelson, bir programı çerçevesinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında BirGün’e açıklamalarda bulundu. Sürdürülebilir şehirler, enerji verimliliği gibi konularda çalışan Christofer Nelson, İstanbul’daki gözlemlerine dair yaptığı açıklamada, “Daha fazla yol yaparak trafik sorununu çözemezsiniz. İyi bir planlamaya ihtiyacınız var” dedi.

Başbakan: Eylem planı açıklayacağız

İstanbul trafiğindeki kabus günden güne büyüyor. Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün, “İstanbul’da trafik sıkışıklığını rahatlatmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile eylem planı açıklayacağız” demişti.

Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi Christofer Nelson’a, Türkiye’de ve özellikle İstanbul’daki trafik sıkışıklığını sorduğumuzda mevcut anlayışın tersine, “Daha fazla yol yaparak sorunu çözemezsiniz. Planlama gerekiyor” dedi.
Mekânsal planlamaya dikkat çeken Christofer Nelson, “Trafik sorunu başlı başına bir sorun olduğu gibi diğer sorunlardan da ayrı düşünülemez. İnsanların nereden nereye hareket edeceği, nerede yaşadığı ya da mekansal planların ne kadar derli toplu yapıldığı da trafik probleminin ve ulaştırma probleminin doğrudan etkileyen bir durum” diye konuştu.

İşyeri ile ev yakın olmalı

Christofer Nelson, “Amerika'da son dönemde mekansal planlama yapılırken işyeri ile evinizin birbirine yakın olması önemseniyor. Daha fazla yol yapmak ulaştırma için çözüm olmuyor. Şehri büyütmemek, şehrin kaynaklarına göre insanları şehrin bir yerinden diğer yerine taşımadan planlama yapmak çözümün başında gelir” dedi.

Veri olmadan iyi politika olmaz

Türkiye’de enerji verimliliği konusunda yapılan çalışmaların eksikliğine de dikkat çeken Christofer Nelson, “Türkiye'de görebildiğim kadarıyla enerji verimliliğine dair bir veri yok, veri olmadığı gibi iyi hedefleriniz de yok. Bu aslında Türkiye açısından ikili bir durum. Bu nedenle veri ve hedef olmadan özellikle veri olmadan enerji verimliliği politikalarını hayata geçirmek pek mümkün olmuyor” ifadelerini kullandı. “Dünyanın neresine giderseniz gidin su, enerji, atık verisini yeterince toplamadan sistematik hale getirmeden toplamında iyi politikalar üretmeniz, iyi hedefler koymanız olanaklı olmuyor” diyen Christofer Nelson, “Çalışma alanımla ilgili şunu diyebilirim ki Türkiye enerjinin harcanmasından enerjinin depolanmasına ve analizine dair bir veri programı oluşturmalıdır” dedi.

Kaynak: Birgun.net