ULVİ GÜNDOĞDU / ORDU

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ölüm yıldönümünde Fatsa’nın efsane Belediye Başkanı ve Türkiye devrim tarihinin önemli isimlerinden Fikri Sönmez’i (Terzi) Kabakdağı köyünde bulunan mezarı başında andı.

ÖDP’nin öncülüğünde Cumartesi günü saat 14:00’de Fikri Sönmez’in mezarı başında yapılan anmaya Gençlik Muhalefeti, Birleşik Haziran Hareketi ve farklı devrimci yapılardan da katılımlar oldu.

Fikri Sönmez’in nezdinde tüm devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından, ÖDP Ordu İl Başkanı Resul Şahin bir konuşma yaptı.

ÖDP Ordu İl Başkanı Şahin: “Her yıl olduğu gibi bu yıl da 31 sene sonra tekrar Fikri Ağebey’in mezarı başındayız. Türkiye Devrimci Hareketi 1968 gençliğiyle başlayan devrimci ivme kazanmasıyla kendine yeni bir yol bulmuştur. Dolayısıyla Mahir Çayanlar’ı, Hüseyin Cevahir ve Ulaş Bardakçılar’ı, Denizler’i hepsini de bugün burada anıyoruz. Onların gösterdiği yolda yürüyoruz. Ve 80 öncesi Fatsa’da gösterilen devrimci mücadeleyle bugünlere geldik. Fikri Sönmez, “ben ne yaptımsa, halkımla birlikte yaptım” demiştir. O, kahve toplantılarında bir tarafına Alevi, bir tarafına Sünni, bir tarafına Gürcü alarak ‘İşte biz bir arada yaşamı gerçekleştirdik.’ diyordu.” dedi.

ÖDP Ordu Eski İl Başkanı Yaşar Durmuş ise yaptığı konuşmada: “Ne zaman ki umut tükendi denildiği noktada Türkiye’de sarıldığımız tek şey, geçmişte Mahir Çayanlar, Ertan Sarıhanlar, sonrasında Devrimci-Yol’un militan, yiğit kadrolarının faşizmin açık icrasına karşı dişe diş, başa baş, mücadelesiyle ilintilidir. Durduğumuz nokta burasıdır. O nedenle Fikri Ağabey ölümsüzdür. Fikri Sönmez’i yüreğimize, bilincimize, aklımıza gömdük ve yaşatıyoruz.” şeklinde ifadeler kullandı.

Anma etkinliğine katılanlar, konuşmalar sırasında sık sık “Onlara sözümüz halk iktidarı” “Onlara sözümüz devrim olacak.” “Fatsa Fikri yaşıyor, yaşatacağız.” “Devrimci yolumuz Çayanlar’ın yoludur.” sloganlarını attılar.

ÖDP Ordu İl Yöneticisi Kamil Şen de yaptığı konuşmada, “Fatsa’da yitirdiklerimiz bize çok önemli bir mücadele bıraktılar. Bizler bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Onların zamanında mücadele şartları daha ağırdı, daha zordu. İşkencelerden geçtiler. Ölümlerden geçtiler ama mücadeleden asla vazgeçmediler. Bizler ise günümüz Türkiye’sinde aynı kararlılık ve inançla mücadele etmeliyiz. Fikri Sönmez sadece Fatsa halkı adına değil, aslında tüm Türkiye’deki devrimciler adına bir örnektir ve örnek olmaya devam edecektir.” dedi.

Samsun Birleşik Haziran’dan Can Gönülalan ise, “Nasıl ki bir pusulanın ucu daima kuzeyi gösteriyorsa bizim siyaset aklımız da ülkenin kuzeyini, Fatsa’yı gösteriyor. Bu anlamda Fatsa fikrine sahip çıkmak bugün Haziran mücadelesini büyütmek her zamankinden daha önemli ve daha gereklidir.” dedi.

Konuşmalar sırasında Fikri Sönmez’in mezarına karanfiller bırakan grup, 80 öncesi girdiği çatışmada hayatını kaybeden Ayşe Makaroğlu’nun da mezarına giderek burada saygı duruşunda bulundu.

Kaynak: Birgun.net