Anthony Burgess’in, yayımlanır yayımlanmaz yasaklanan ve tüm nüshalarının yok edildiği sanılan The Worm and The Ring’in (Solucan ve Halka) imzalı baskısı bulundu. Kitaba 2 bin 750 pound (11 bin 935 TL) fiyat biçiliyor.

Vatan Kitap'tan Merve Akıncı Almaz'ın haberine göre; Ünlü Yönetmen Stanley Kubrick’in sinemaya uyarladığı “Otomatik Portakal” romanıyla tanınan Anthony Burgess’in “The Worm and The Ring” kitabı sahaflarda bulundu. Yaşlı ve kaknem bir kadın öğretmenin hikâyesinin anlatıldığı kitap, “mahremiyeti ihlal ettiği” gerekçesiyle yasaklanmıştı. Çünkü Burgess romanında, diğer kişiler gibi okulundaki sekreter Gwendoline Bustin’e de fazlasıyla yer vermişti. Ancak Bustin, diğer kahramanlar gibi sessiz kalmayı değil dava açmayı tercih etmiş ve 1961 yılında Heinemann Yayınevi tarafından yayımlanan romanın toplatılmasına karar verilmişti.

Toplatılma kararı sonrasında Heinemann Yayınevi romanı önce “gözden geçirilmiş” yeni bir edisyonla basmayı düşünse de sonra tüm nüshaları geri dönüşüme göndermişti. Kitap ancak 1970 yılında yayımlanmıştı, o da yine bir “gözden geçirilmiş baskı”ydı. Yani herkes kitabın orijinalinin yok olduğunu düşünüyordu.
Ta ki, imzalı bir orijinal bir baskısının ünlü Ashton sahafı tarafından bulunmasına kadar. Bu kitapla Nadir ve Değerli Kitap Fuarı’na katılacak olan Ashton, Burgess’in yasaklı romanına 2 bin 750 bin pound fiyat biçti.



Anthony Burgess kimdir?
Anthony Burgess (John Burgess Wilson) 1917 Manchester doğumlu İngiliz yazar. Aynı zamanda şair, eleştirmen, besteci, dilbilimci. Yaşamı boyunca 50’den fazla kitap yazdı ki, bunun da ilginç bir hikâyesi vardır. Zira 1959‘da beyninde bir tümör tespit edilmiş ve tedavisinin olmadığı söylenmiştir. Bunun üzerine Burgess, eşi Lynne’in geçimesi ve ölümünden sonra da hayatını idame ettirebilmesi için peş peşe kitap yazmıştır. Yaklaşık bir senede beş buçuk roman yazdıktan sonra da üne kavuşur. Bu arada konulan teşhisin de yanlış olduğu ortaya çıkmıştır.
Burgess’in en ünlü eseri ise şüphesiz ki, “Otomatik Portakal”dır.Temel izleğini modernizm eleştirisinin oluşturduğu romanda, bireyin özgürlük ve baskı karşısındaki durumu, psikolojisi incelikli bir dille anlatılır. Hatta roman için “Bir İngiliz kara mizah örneği” diyebiliriz.

Arkadaşları gibi pek çok suça bulaşan başkarakter Alex’in hapishane ve rehabilitasyon dönemlerini anlatan roman, Stanley Kubrick tarafından sinemaya da uyarlanmıştı. Sert ve sakınımsız bir üslubu olan Burgess ise bu filmi beğenmemişti.

Burgess’in Türkçeye çevrilen diğer eserleri ise şöyle: “Bir Elin Nesi Var” (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2014), “Doktor Hastalandı” (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2016), “Mozart ve Deyyuslar” (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2013), “Deptford’daki Ölü Adam” (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları 2003), “Piyanoçalanlar” (Yapı Kredi Yayınları, 1996) gibi kitapları da vardır.

Kaynak: Birgun.net