AKP'de Binali Yıldırım dönemi bugün resmen başlıyor. Olağanüstü kongreye tek aday olarak giren Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binail Yıldırım akşam saatlerinde AKP’nin yeni genel başkanı olarak ilan edilecek. Önümüzdeki hafta içerisinde de Yıldırım’ın kabinesini kurması ve Başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor.

Sabah gazetesinin haberine göre; Binali Yıldırım dönemi Saray ile ‘oldukça uyumlu’ çalışacak. İşte haberde vurgulanan “yeni dönem” notları;

BAKANLAR AK SARAY’DA

Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında yakın çalışma mekanizması kurulacak, dengeler yeniden inşa edilecek. Yeni hükümetin kuruluşunun ardından Bakanlar Kurulu prensip olarak ayda bir Külliye’de toplanacak. Devlet yönetimine yönelik ana stratejiler de bu toplantılarda şekillenecek. Çankaya Köşkü’nde ise gündeme göre haftalık ya da iki haftada bir kabine toplantısı gerçekleştirilecek. İcraatlara yönelik çalışmaların performansı ise bu toplantılarda değerlendirilecek.

DEVLET GÜNÜNE ÖZEL FORMAT

Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’la haftalık olağan görüşmeleri de rutin karakterden kurtarılarak, özel gündemli devlet zirvelerine dönüştürülecek. Çözüm odaklı bu toplantılar gerekli görülmesi halinde Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı’nın da katılacağı kapsamlı zirveye de dönüştürülecek. Terörle mücadele hassasiyeti sonuna kadar sürerken, Paralel Yapı’nın devletten temizlenmesi konusundaki kararlı duruş da korunacak.

YASAMA, YÜRÜTME, YARGI, HEPSİ O

Yasama, yürütme ve yargı organları başkanlarıyla Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantılar düzenli hale getirilecek. Cumhurbaşkanı’nın ev sahipliğinde yapılacak bu toplantılarda önceden belirlenen “gündem” çerçevesinde kurumsal sorunların tespiti ile idari, mali ve personel problemlerinin çözümüne ilişkin adımlar da atılacak.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİŞ

Başkanlık sistemine geçilinceye kadar mevcut anayasadaki yetkiler ön planda olacak. Yeni icraat döneminde “Cumhurbaşkanı, devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder. Anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir” hükümleri daha fazla hissedilecek.

Kaynak: Birgun.net