CHP, yasama dönemini değerlendirmek ve yol haritasını belirlemek üzere Antalya’da kampa girdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıklar konusundaki tavırlarını yeterince anlatamadıklarını söyledi.
CHP, Antalya’da 26. Dönem 1. Yasama Yılı Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı düzenliyor. Parti yöneticileri ve milletvekillerinin bir araya geldiği kampta, dokunulmazlıklar, başkanlık tartışmaları, bundan sonraki süreçte izlenecek yol haritası tartışılacak. Bugün ise CHP Parti Meclisi toplanacak.

Parti kulisi hareketli
Parti kulislerine göre CHP’li bir grup milletvekilinin fezlekesi bulunan vekillere yarılama yolunu açan Anayasa değişikliği teklifine ‘evet’ demesinin nedeninin referandumun ülkeyi yıpratacak bir sürece sokacağının çekincesi olduğu konuşuluyor. Ancak parti içi muhalefet de hareketlenmiş durumda. Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın’ın haberine göre, İddialara göre parti yönetimini “cesur davranmamakla” suçlayan Muharrem İnce, parti içi muhalefet için bayrak açmaya hazırlanıyor. Bunun için İnce’nin verdiği tarih ve yer; 4 Haziran-İstanbul.
Hürriyet’ten Deniz Zeyrek’in haberine göre ise, ilk tur oylama ardından referandum sınırının geçileceğini gören Kılıçdaroğlu, 20 CHP’liden ‘evet’ oyu istemiş. Habere göre Kılıçdaroğlu, ‘partili cumhurbaşkanlığı’ teklifi ile dokunulmazlık teklifinin aynı anda referanduma sunulabileceğini değerlendirerek “Hapis cezası alabilir, siyasi hayatımı bitirebilirim. Ancak referandum tehlikesinin neden olacağı karanlık tabloyu engellemek için değer” demiş.

'Tavrımız belliydi'
Partisinin kampında açılış konuşması yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlık teklifinin Meclis’ten geçmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. CHP’nin kürsü dokunulmazlığı hariç tüm dokunulmazlıkların kaldırılması tarafında olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, ancak bunun özellikle milletvekilleri tarafından yetirince dillendirilmediğini söyledi: “Bizim tavrımız ta başından beri belliydi. Kürsü dokunulmazlığını savunduk her yerde, savunmaya devam edeceğiz. Ama bizim getirilen düzenlemeye itirazlarımız oldu, onları da gayet açık, net bir şekilde kamuoyunda, parlamentoda paylaştık. Ama yeterince paylaştığımız kanısında değilim. Milletvekili arkadaşlarımızın bunları yeterince dillendirdiği kanısında da değilim. Hepimize görev düşüyor.”



Kılıçdaroğlu, “Bugün diyelim ki herhangi bir milletvekili terör örgütüne yardım ve yataklık yaptı, ihaleye fesat karıştırdı, yolsuzluk yaptı onun bugün için dokunulmazlığı var. Dün dokunuyorlardı ama bugün dokunamıyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, bakanların dokunulmazlığının kapsam dışı bırakılmasını da eleştirdi.

İktidar partisi tarafından milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının terörle etkin mücadele için olarak savunulduğunu aktaran CHP lideri, “Eğer terör olayı bu kadar ciddiyse niye tarih sınırlaması getiriyorsun? Tam bir aldatmaca, o zaman bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?” dedi ve “CHP’yi terörle bir arada göstermek isteyen insanlar namusuz, şerefsiz, ahlaksız insanlardır” diye konuştu.

‘Darbe hükümeti yönetecek’
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘görevinden alınması’ hakkında da değerlendirmelerde bulunan CHP Lideri, yaşananları ‘Saray darbesi’ olarak tanımladı ve “Genel Başkan seçilecek. Belli oldu mu genel başkan? Oldu. Ne diyorlar ‘İstişareyle belirledik.’ Peki siz istişareyle mi Davutoğlu’nu gönderdiniz? Hayır. Halkı kandırmak için yapıyorlar. Türkiye olarak yeni bir sürecin içine, bir darbe hükümeti tarafından yönetilen bir ülke konuma gelmiş olacağız” diye konuştu.

‘Sicili bozuk’
AKP’nin tek genel başkan adayı Binali Yıldırım’a daha önce ‘Milyon Ali’ lakabını takmış olan Kılıçdaroğlu, Yıldırım’ın siyasi ve ekonomik sicilinin temiz olmadığını söyleyerek, “Kirlilikten beslenen süreci hep beraber yaşayacağız. En tipik özelliği de havuz medyasını oluşturan temel aktörlerden birisidir” dedi.
Önceki gün Ankara’daki asker cenazesinde kendisine yapılan yumurtalı saldırıya da tepki gösteren CHP Lideri, “Şehitlere saygısızlık bizatihi en büyük terör eylemidir” ifadesini kullandı.

‘Direneceğiz’
Kılıçdaroğlu, “Her ortamda direneceğiz. Gün geri adım atma günü değildir. Gün demokrasiyi savunma günüdür. Türkiye’nin kurtuluşu CHP’nin elindedir. Bir AKP devletine karşı mücadele ediyoruz. İşimiz kolay değil biliyorum ama biz zor işi başaracağız” ifadelerini de kullandı.

Kaynak: Birgun.net