BirGün/Ankara

Danıştay 14’üncü Dairesi, Artvin'de Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde planlanan madencilik faaliyetleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporunu iptal eden yerel mahkeme kararını onadı. Ancak yerel mahkemenin iptal kararının hemen ardından, proje sahibi şirket 2009/7 sayılı genelgeden faydalanarak yeni bir ÇED Raporunu Bakanlığa teslim etmiş, bu rapor hakkında da çok geçmeden ÇED Olumlu Kararı alınmıştı. Şubat ayında maden projesi sahasına giriş yapmak isteyen iş makinelerine karşı Artvin’deki direniş, sonrasındaki bilirkişi keşfi ve 19 Eylül’de görülecek duruşma, ikinci ÇED Olumlu Kararıyla ilgili. Yeşil Artvin Derneği açıklamasında da kamuoyunu herhangi bir yanlış anlaşılmaya karşı uyarıyor.

Yerel mahkeme kararı onandı

Yeşil Artvin Derneği ofisinde, Başkan Nur Neşe Karahan, Artvin Baro Başkanı Ali Uğur Çağal ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı basın toplantısı ile kararını değerlendiren avukat Bedrettin Kalın, Rize İdare Mahkemesinin ÇED iptal kararında Artvin’de madencilik yapılmasının sakıncaları ile maden ve şehir yaşamının bir arada olamayacağına vurgu yapıldığını hatırlattı. Danıştay’ın da bu kararı onaması ile haklılıklarının bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Kalın, devam eden ikinci ÇED davası ile ilgili şunları söyledi: “Biz yerel mahkemede bu davayı kazandıktan sonra 2015 yılının Haziran ayında firma yeni bir ÇED raporu aldı. Biz de ÇED Olumlu raporunu iptali için 751 kişiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtık. O davanın duruşma tarihi 19 Eylül olarak belirlendi. Dolayısıyla o davada elbette ki bu mahkeme kararı önemli bir dayanak olacak. Netice itibariyle aynı bölge için ÇED raporuyla ilgili verilmiş olan bir iptal kararıdır. Dolayısıyla sonraki alınan ÇED önceki ÇED’e bağlı olarak alınmış bir karardır. Mahkeme Danıştay’ın kesinleşmiş ÇED iptal kararını dikkate alacağını umut ediyoruz.”

‘19 Eylül’de de aynı kararı bekliyoruz’

Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biliyorsunuz ki 2013’te açtığımız bir dava vardı. Hani hep Cerattepe’yi savunurken ve müdahale sırasında diyorduk ya, ‘Bizim Danıştay’da kazanılmış bir davamız var onun sonucu mutlaka beklenmeli.’ İşte o sonucu Danıştay onayarak yolladı.” Karahan, 19 Eylül’de gerçekleşecek ÇED Olumlu Kararının iptali için açılan ikinci davada da aynı sonucu beklediklerini ekledi.

Kaynak: Birgun.net