DOĞU EROĞLU

Artvin halkı çevik kuvvet, asker ve jandarmayla karşı karşıyayken, Yeşil Artvin Derneğinin dün yaptığı acil yürütmeyi durdurma talebini değerlendirmeyen Rize İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma talebiyle yeniden başvuru yapıldı. Rize İdare Mahkemesi Başkanıyla görüşen Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın, bölgede ağaç kesiminin başladığını aktararak, keşif ve bilirkişi incelemesi tamamlanıp konuyla ilgili karar verilene dek acil yürütmeyi durdurma istedi. Acil yürütmeyi durdurma talepli dilekçede orman tahsisi yapılmadan bölgede çalışma başladığı vurgulanırken, aynı mahkemenin daha önce aynı projenin ÇED Olumlu kararını iptal ederken altını çizdiği “Orman varlıklarının yok edilme tehlikesinin” bugün itibarıyla fiilen yaşandığı aktarıldı. Cerattepe’deki görgü tanıklarına göre, şirkete bağlı yaklaşık 50 çalışan, beraberlerindeki jandarmalarla birlikte maden arama faaliyetlerinin yürütüleceği bölgeye çıktı. Şu sıralarda bölgede, lojistik amaçlı kullanılacak konteynırların yerleştirilmesi için ağaç kesimi yapılıyor.

MAHKEME BAŞKANINA: BU ŞİDDETİ ANCAK SİZ DURDURABİLİRSİNİZ
Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın, izne ayrılmış olduğu için bu hafta yaşanan olaylar sırasında daha önce görüşme imkanı bulunamayan Rize İdare Mahkemesi Başkanını izin süresi bitip göreve başlar başlamaz ziyaret etti. Avukat Kalın, görüşmede konuşulanları şu sözlerle özetledi: “Mahkeme başkanına 3-4 gündür Artvin’de yaşananları anlattık. Toplumsal olayların hangi boyutlara ulaştığını, basında çıkan haberleri ve çekilmiş fotoğrafları göstererek aktardık. Davada daha önce mahkemenin aldığı keşif ve bilirkişi incelemesi kararı vardı. Kış koşullarından dolayı bu inceleme en erken Nisan ayında yapılabilir. Mahkemeden talebimiz de aradaki bir buçuk aylık dönemde şirketin herhangi bir karar olmaksızın bölgede çalışmasını engellemek için yürütmeyi durdurma kararı alması. Artvin’de yaşanan şiddeti ancak mahkeme alacağı yürütmeyi durdurma kararıyla önleyebilir.”

Yeşil Artvin Derneği adına yapılan acil yürütmeyi durdurma talebinde, Rize İdare Mahkemesine kendi aldıkları karar anımsatıldı. Daha önce aynı projeye verilmiş olan ÇED Olumlu kararını iptal eden Rize İdare Mahkemesi kararında, “Maden faaliyetine izin verilmesi halinde Artvin ilinden, bu bölgede bulunan yaşam alanları ve koruma altındaki alanlardan vazgeçilmesi gerekmektedir” değerlendirmesini yapmış ve projenin hayata geçirilmesi halinde “Bölgedeki orman varlığının yok edilmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu” belirtmişti. Acil yürütmeyi durdurma talebinde, orman tahsisi yapılmaksızın hukuka aykırı biçimde çalışmalara başlayan şirketin mahkeme kararlarını fiilen uygulanamaz getirmeye çalıştığı ifade edildi.

‘ŞİRKETİN HUKUKSUZ EYLEMLERİ ARTVİN'İN TEMEL MESELESİ HALİNE GELDİ'
Rize İdare Mahkemesine sunulan dilekçede şu ifadeler dikkati çekti: “Bu davayla Artvinli yurttaşlar yaşam alanlarını korumaya çalışmakta, mahkemenizden adalet talep etmektedirler. Proje sahibi şirketin mahkeme kararını uygulamayan, fiilen uygulanamaz hale getirmeye çalışan eylemleri Artvin ilinde sosyal hayatı durdurmuş, kentin temel meselesi haline gelmiş, ülke ve dünya kamuoyunda geniş yer edinmiş ve tepki toplamıştır. Mahkemenizce verilecek yürütmeyi durdurma kararı yaşanan olayların dinmesini sağlayacaktır.”

Kaynak: Birgun.net