BARIŞ AKPOLAT [email protected]

Pek çok kez düşündüm bu konuyu. Yıllardır mail yoluyla veya sosyal medyadan veya fiziki anlamda kayıtlar elimize ulaşır. Bazı şeylerin çok yanlış yapıldığını görür söyleriz müzik yazarları olarak, bazılarınaysa alkış şarttır. Daha önce sahneye çıkacak amatör gruplara tavsiyelerimi toplamıştım (05.02.2016, Amatörlere Sahne Tavsiyeleri, BirGün).

Bugün de yeni palazlanan bir grubun yapıp yapmamaları gerekenleri yazmaya çalışacağım.



Öncelikle uzun olmayan bir biyografi yazın kendinize ait ve bunu bizim gibi meraklıların ulaşabileceği sosyal medya araçlarındaki yüksek yerlere koyun. Bu biyografide davulcunuzun gitaristinizle hangi lisede tanıştığını veya ilk şarkınızı tren istasyonunda yazdığınızdan hiç bahsetmeyin. Çünkü ilgilenmiyoruz. İlk albüm öncesi davulcunuz Ahmet’in gidip yerine Süleyman’ın geldiğinden de bahsetmeyin çünkü o isimleri de kimse tanımıyor. Kısaca kendinizi tanıtın yeter: ne çalarsınız, kaç kişisiniz, nelerden bahsediyorsunuz ve türünüz ne; bunlar yeterli. Ardından kayıtlı birkaç besteniz her zaman yazıdan daha iyi fikir verir. Bu kayıtları gazetecilere, medya kuruluşlarına filan pek göndermeyin. Tarzını sevdiğiniz yazarlara gönderin ama o çok okunan yazarların pek çoğu müzikten anlamaz genelde. Boşa uğraşmayın, çünkü birçok müzik hakkında yazan yazar da müzikten filan anlamıyor (aramızda kalsın). Sosyal medyada aktif olun ve oyunu kuralına göre oynayın. İyi bestelerinizi iyi kaydetmeye çalışın ve plak şirketlerine yollayın. Ama.. sürekli de yollamayın, oyalayan olursa çok da beklemeyin ve işinize bakın. Yeteneğiniz plak firması sahibinin elinde çürüyüp gitmesin. “Bizi kimse anlamıyor abiğğ” tatavasını hiç girmeyin. Haklı olma ihtimaliniz var ya da belki anlıyoruzdur da siz iyi değilsinizdir, bu ihtimali göz önünde bulundurun.

Bir YouTube kanalınız olsun. Şart değil ama bu kanal günümüzde çoğu plak şirketinden daha fazla işe yarayabilir. Ağzı laf yapan üyeleriniz kanalda görünür olsun . Kayıt, yazım aşamalarından anlarınızı bizimle paylaşın. Bu tabii ki zorunda olduğunuz bir mevzu değil, yine de şansınızı artırabilir.

Bu fikirler müzikal ortamlara giriş niteliğindeydi. Sizlerden gelecek tepkilere göre maddeleri çoğaltıp yazının devamını getireceğim.

Kaynak: Birgun.net