SERBAY MANSUROĞLU
[email protected]
@serbaymansur


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) genelgesi ile 8 yılını dolduran öğretmenler başka okullara atanmaya başlanacak. Öğretmenlerin yanında görevde 4 yılını dolduran okul yöneticilerinin de görevden alınması söz konusu. MEB tarafından 19 Eylül'de konuyla ilgili valiliklere gönderilne genelgede, Proje Okul'da görev yapıp 8 yılı dolan öğretmenlerin atamalarının yapılması istendi.

Bakanlık inisiyatifiyle atama

Bakanlık, "İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenler" başlıklı gönderdiği genelgede kısa önce süre yayımlanan yönetmeliği hatırlattı.

Genelge kapsamında, yöneticiler dört yıllığına görevlendirilir. Öğretmenler dört yıllığına atanır. Aynı unvanla aynı eğitim kurumunda sekiz yılda fazla süreyle yönetici ve öğretmen olarak görev yapılamaz. Buna göre öğretmenlerin görev süresi okul idareleri, okul idarelerinin görev süresi il milli eğitim müdürlüklerince hesaplanıyor. Öğretmenler dönem içinde 8 yılını dolduruyorsa ders yılının bitmesi beklenecek. Atamalar için valilikler öğretmenlere tercih hakkı tanıyacak. Tercih yapmayan öğretmenler istekleri dışındaki okullara atanacak. Proje Okul'da 8 yılını dolduran öğretmenlerin yerine Bakanlık inisiyatifiyle atama yapılabilecek.

Uygulamaya itiraz eden Eğitim Sen üyeleri dün MEB önünde eylem yaptı. Eylem sonrası yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan, "MEB’e bağlı okulların büyük bölümünün müdürlerinikendi siyasal kadrolarından belirleyen bir zihniyetin, proje okullarına yapılacak atamaları benzer bir mantık üzerinden belirleyecek olması, proje okullarının yeni bir siyasal kadrolaşma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

Anayasal eşitliğe aykırı

1 Eylül’de yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin yürütmesinin durdurulması için dava açtıklarını kaydeden Bozdoğan, “Yalnızca 'proje okulu'nda çalışıyor olması nedeniyle Bakanlığın bir yöneticiyi görevinden alması veya öğretmenin görev yerini değiştirmesi açıkça anayasal eşitlik ilkesine aykırıdır" dedi.

Sürgünler başladı

Müdür ve öğretmen atamalarının Milli Eğitim Bakanı tarafından yapılmaya başlanmasının, bakanın okullara sınavsız olarak istediğini atamasının önünü açtığını belirten Bozdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yıllardır bu okullarda görev yapan öğretmenler ise kendi istekleri dışında başka okullara gönderilmeye, başka bir ifade ile sürgün edilmeye başlanmıştır.​ ​MEB’in dayatması sonucunda tercih yapmak zorunda kalan tüm öğretmenler atama belgelerini imzalarken ​'​yasal haklarım saklı kaymak kaydıyla​'​ şerhi düşebilir. Kendi iradeleri dışında resen atamaları yapılacak olan öğretmenlerin hakları için sendikamız her türlü hukuki desteği verecektir.​ ​MEB’in proje okullarında görev yapan öğretmenleri başka okullara gitmeye zorlaması sadece öğretmenlerin değil, bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin de tepkisini çekmekte, pek çok okulda öğrenciler yaptıkları eylemlerle öğretmenlerine sahip çıkmaktadır.​​"

Kaynak: Birgun.net