SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, ocağın yeniden faaliyete geçirileceği sözü üzerine işçilerin açlık grevini sona erdirdiği Yeni Çeltek Maden Ocağı’nda kalıcı çözüm için harekete geçti. Ocağı rödovans sözleşmesiyle devralarak işleten Soma A.Ş.’nin ‘sicilinin bozuk olduğu’na işaret eden Özel, bu şirketin daha önce de işçilere verdiği sözleri yerine getirmediğini hatırlattı. Bu nedenle Soma A.Ş.'nin verdiği sözlere itibar etmenin doğru olmadığını belirten CHP Milletvekilleri Özgür Özel ve Mustafa Tuncer, konuyla ilgili hazırladıkları yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Milletvekilleri, yapılacak yasal düzenlemeyle ocağın TKİ’ye devredilmesinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

‘Bizi Soma AŞ’den kurtarın’

BirGün’e konuşan Özgür Özel, Soma A.Ş.’nin Soma’da hiçbir işçiyi işten çıkarmayacakları garantisini verdikten sadece bir ay sonra 2 bin 800 işçiyi cep telefonu mesajıyla işten çıkardığını anımsattı. Özel, şunları söyledi: “Soma A.Ş.’nin ne kadar acımasız olduğunu gördük. Soma’da işçiye ihtiyacın varsa neden Soma’daki işçileri işten çıkarıyorsun? Esas yapılmak istenen Yeni Çeltek’teki işçilere mobbing uygulamak, Soma’dakilere de gözdağı vermekti.”

Direniş sırasında hem yerin altındaki işçilerle hem de anneleri ve eşleriyle konuştuklarını söyleyen Özel, “Hepsi kandırıldıklarını söylüyordu. İşçiler, ‘Bizi Soma A.Ş.’den kurtarın’ diyorlardı. ‘Bizim yüzde 80’imiz AKP’lidir, ama buraya bir tane AKP milletvekili gelmedi’ dediler” diye konuştu.

Sözleşme feshedilmeli

CHP’nin sunduğu yasa teklifi, 3 ay sözleşme yükümlülüklerini yerine getiremeyen rödovansçı firmaların sözleşmelerinin feshedilmesini ve söz konusu maden sahasının Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından işletilmek üzere devralınmasını öngörüyor. Teklifle, devralınan maden sahasında çalışan işçilerin de hak ve alacakları saklı kalmak koşuluyla TKİ kadrolarına geçirilmeleri amaçlanıyor.

Teklifin gerekçesinde özetle şöyle deniyor: “Maden sektöründeki yasal düzenlemelerin yeraltında çalışan işçinin hakkını, hukukunu koruması gerekmektedir. Soma faciasını yaşatan şirket oradaki sorumluluklarını nasıl yerine getirmedi ise bugün madenleri işleten birçok şirket işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önlemler bir tarafa, rödovans sözleşmesinin dahi gerekliliklerini yerine getirmemektedir. Bu noktada rödovans sözleşmesinden kaynaklı yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelerin sözleşmelerinin feshedilmesi gerekmektedir.”

Amasya’da Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji A.Ş. tarafından işletilen Yeni Çeltek Ocağı’nın kapatılmasını ve Soma’da görevlendirmelerini kabul etmeyen işçilerin 24 Mart’tan bu yana süren direnişi, ocağın kapatılmayacağına dair verilen sözler üzerine sona ermişti. Yerin 1200 metre altında 10 gün açlık grevi yapan işçiler, eyleme son vererek ocaktan çıkmayı kabul etmişti.

****

Şirketten ücret şantajı

CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, gazetemize yaptığı açıklamada, ocağın yeniden faaliyete geçirileceğinin söylendiğine, ancak hemen açılacağına dair herhangi bir söz verilmediğine dikkat çekti. ‘Eğer iyileştirme yapılabilecek durumdaysa’ ocağın açılacağını söyleyen Tuncer, “Burada söz sahibi Soma Holding. Ama Soma Holding’in son dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle ocakta iyileştirme yapması pek de mümkün görünmüyor” dedi. Tuncer, Soma Holding yetkililerinin, 2 bin 900 TL-4 bin TL arasında ücret alan işçilere, ‘Ücretlerinizi düşürürsek ocağı yeniden açabiliriz’ dediğini de aktardı. Feray Yalçuk

Kaynak: Birgun.net