ZEYNEP YÜNCÜLER / [email protected]
@yunculerzeynep

Özgür Gündem'in Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına destek verdikleri için haklarında soruşturma başlatılan gazeteciler Mater, Eryılmaz, Altay, Türker ve Balıkçı'nın ifadeleri alınmadı. Gazeteciler Emniyet'te ifade verecek

Özgür Gündem gazetesinde Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaptıkları için haklarında "terör örgütü propagandası” suçlamasıyla soruşturma açılan gazeteciler Nadire Mater, Tuğrul Eryılmaz, Veysi Altay,Yıldırım Türker ve Faruk Balıkçı’yı ifadeye çağıran savcı Gökhan Yolasığmaz makamına gelmedi. Uzun süre savcı Yolasığmaz’ın makamına gelmemesi üzerine gazetecilerin avukatı Meriç Eyüpoğlu bir ilk yaşandığını ve bundan sonra soruşturma kapsamında ifadelerin emniyette verileceği yanıtını aldığını belirtti. Söz konusu yeni uygulamayla ilgili herhangi bir gerekçe ve yanıt alamadıklarını belirten Avukat Eyüpoğlu şöyle devam etti: “Prosedür bundan böyle bu şekilde ilerleyecek. Buraya gelip bütün işlemler tamamlandıktan sonra böyle bir prosedürün işlenmesine ilk kez tanıklık ediyorum. Bugüne kadar ya savcılık talimatıyla Emniyet'te ifade alındı ya da savcılığın kendisi ifade aldı. Ancak kişilerin adliyeye gelip tüm işlemleri yapıldıktan sonra Emniyet'e yönlendirilmesini ilk defa görüyoruz. Bunun nedenini açıklamadılar ama herhalde bugünkü gibi kalabalıkların gelmesini istemiyorlar.”

Dayanışma emniyette sürecek

Yeni uygulamayla beraber ifade için emniyetten gün alacaklarını ve bu sürecin de en az 3 hafta sürebileceğini belirten Avukat Eyüboğlu,Artık Vatan'daki Emniyet Genel Müdürlüğü'nün önünde buluşacağız. Bu dayanışmayı Emniyet'te de görmek isteriz" diye konuştu.

Avukat Eyüboğlu’nun açıklamasının ardından, konuşan gazeteci Mater, “Bu durum Özgür Gündem ve Kürt medyasının yaşadıklarının aktarılması konusunda vesile olsun. Bizim ki sadece bir günlük. Ancak yanımda gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya var. Hakkında 100'ü aşkın soruşturma var. Bunları görünür kılmak bizim görevimiz. Özgür Gündem susmayacak” dedi.

Sarayın savaşı

Özgür Gündem Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ise, “Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasının amacı Türkiye'de yaşanan hak ve basın özgürlüğü ihlallerini görünür kılmak ve bir yıldır yaşanan savaş sürecine dikkat çekmekti. Bu ülkede bir yıldır savaş var ve bu halkın değil sarayın savaşı. Biz savaş ortamında hak ihlallerinin haberini yaptık. Özgür Gündem susmayacak. Musa Anter'in bıraktığı yerden devam edeceğiz” dedi.

Gazeteciler, Mater, Eryılmaz, Altay, Türker ve Balıkçı'ya destek için çok sayıda gazeteci ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Ertuğrul Kürkçe de adlideydi.

Kaynak: Birgun.net