Dünyanın önde gelen merkez bankaları başkan ve yetkililerinin ABD'nin Wyoming eyaletindeki Jackson Hole kasabasında bir araya geldiği ve önceki gün başlayan ekonomi sempozyumunda dün konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'dan faiz artırım sinyali geldi. Yellen, yaptığı konuşmada "İstihdam piyasasında devam eden güçlü hareket ve ekonomik aktiviteyle enflasyon görünümü doğrultusunda son aylarda faiz artış ihtimalinin arttığına inanıyorum" dedi.

Haziran ayından bu yana ilk kez kameralar karşısına çıkan Yellen, Fed'in istihdam ve enflasyon hedeflerine yaklaştığını ifade ederek enflasyonun birkaç yıl içinde yüzde 2'ye ulaşacağını vurguladı.

‘Kademeli olmalı’
Ekonomik büyümenin hızlı olmasa da güçlendiğini vurgulayan Yellen, "Bu ekonomik görünüme dayanarak FOMC, zaman içinde kademeli faiz artışının uygun olduğunu düşünüyor" şeklinde konuştu. Federal Açık Piyasa Komitesi yedi yıldır sıfır seviyesine yakın tuttuğu federal fonlama faizini Aralık ayında 25 baz puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına çekmişti. 20-21 Eylül'de Fed'in yapacağı toplantıda eylülde faiz artışı beklentisi ise yüzde 30 civarına yükselmiş durumda.

Piyasaların kafası karıştı
Başkan Yellen'ın açıklaması piyasalarda kafa karışıklığına neden oldu. Faiz artışı ihtimalinin güçlendiğini vurgulayan Yellen'ın buna karşın enflasyonda yüzde 2 hedefi için birkaç yılı işaret etmesi ve faiz artışının kademeli olacağını vurgulaması 2016'da faiz artışının es geçileceği düşüncesini de akıllara getirdi. Bununla birlikte ilk açıklamalar sonucu 2,95 TL seviyesine yaklaşan dolar-TL ardından hızlı bir düşüşle 2,92 seviyelerine kadar geriledi. Ardından ise dolara gelen taleple parite tekrar 2,94 seviyesine yükseldi. Yellen'ın açıklamasını faiz artışının ötelenebileceği şeklinde yorumlayan Borsa İstanbul ise günü yüzde 0,43'lük yükselişle 77 bin 120 seviyesinden kapattı.

Aralık ihtimali yüzde 50
Yellen'in Jackson Hole'de faiz artırım ihtimalinin geçen aylarda güçlendiği, ancak FOMC kararının verilerin görünümü desteklemesine bağlı olacağına dair açıklamalarının ardından aralık vadeli Fed fonlama faizi vadelileri faiz artırım ihtimalini yüzde 50 olarak fiyatlamaya devam ediyor. Yellen, Jackson Hole'deki konuşmasında faiz artırımlarının kademeli olmasının daha uygun olacağını da belirtti. Bloomberg'de yer alan habere göre Fed fonlama vadelileri bir sonraki faiz artırımını Haziran 2017 civarında fiyatlamaya devam ediyor. Haziran 2017 için işlem gören faiz 63 baz puan civarında yani 50-75 baz puan hedefinin ortasında bulunuyor.


***

Büyüme rakamı düşürüldü

FED Başkanı Yellen’ın konuşmalarından önce ABD’de önemli bir revizyon yapıldı. Daha önce yüzde 1,2 olarak açıklanan ABD 2. çeyrek büyüme verisi beklenti doğrultusunda yüzde 1,1’e revize edildi. Ekonomi birinci çeyrekte yüzde 0,8, ve 2016 yılının birinci çeyreğinde ise yüzde 1 büyüdü. Reuters’ta yer alan değerlendirmeye göre her ne kadar üçüncü çeyrek için açıklanan ekonomik veriler karışık çıksa da güçlü istihdam piyasasının tüketici harcamalarını desteklemesi ve önümüzdeki çeyreklerde büyümeye katkı sağlaması bekleniyor. Ayrıca firmaların stoklarını ikinci çeyrekte azaltmasının ardından yeniden stoklamaya ihtiyaç duyacak olmalarından dolayı üretimin de artması bekleniyor.

Kaynak: Birgun.net