Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı kış saati uygulamasının kaldırılması, bu yıldan itibaren yürürlüğe giriyor. Bu hafta açıklanan kararnameyle birlikte, 30 Ekim’de saatlerin 1 saat geri alınmayacağı ve yaz saati olarak bilinen uygulamanın yılın 12 ayı boyunca devam edeceği duyuruldu. Peki, bu uygulamadan kim nasıl etkilenecek?

Kış saati uygulaması resmen sona erdi

Mesai gün doğmadan başlayacak
Her yıl ekim ayında saatlerin bir saat geri alınmasıyla, mesainin tüm Türkiye’de havanın aydınlanmasının ardından başlaması hedefleniyordu.

Ancak yaz saatinin sürekli olmasıyla kış aylarında mesai başlangıç saatinin özellikle batı illerinde henüz hava aydınlanmadan gerçekleşmesi gündeme geliyor.

Elektronik cihazların saatleri güncellenecek
İnternete erişimi olan telefon ve bilgisayarlar, her yıl iki kez saatlerin ileri ve geri alındığı gecelerde kendilerini otomatik olarak güncelliyorlardı.

Sabit zaman dilimi uygulamasıyla birlikte eğer elektronik cihazlar otomatik saat ayarlaması yaparsa, kullanıcıların saatleri düzeltmesi gerekecek.

Uluslararası bankacılık işlemleri etkilenecek
Uzun süredir gündemde olan zaman dilimi değişikliği, daha önce Bakanlar Kurulu’na geldiğinde küresel borsalarla senkronun yitirilebileceği ve uluslararası ticari ilişkilerde aksama olabileceği gerekçeleriyle rafa kaldırılmıştı. Borsa İstanbul’da işlemler 9.15’te başlıyor ve son fiyatlamalar 17.40’ta yapılıyor.

Örneğin, Londra’daki bir finans kuruluşu eğer Türkiye piyasasında işlem yapmak istiyorsa, yeni düzenlemeyle kış aylarında elini daha çabuk tutmak zorunda kalacak. Yaz aylarındaysa; aradaki saat farkı Avrupa’da saatlerin ileri alınması nedeniyle tekrar 2’ye düşecek.

Kaynak: Birgun.net