ERK ACARER [email protected] @eacarer

İstanbul’un Arnavutköy ilçesi hafriyat kamyonlarının kuşatması altında. Yerel yönetimlere, kaymakamlık ve belediyeye yapılan şikâyet başvuruları dikkate alınmadığı gibi, halkın yaşam hakkına sahip çıkmak için yaptığı eylemlere de polis saldırıyor. Boğazköy’de ise daha da can sıkıcı gelişmeler yaşanıyor. Birkaç gün önce kamyonların geçişinin durdurulması için eylem yapanlara sivil plakalı bir araçtan ateş açılması, ‘’Halka karşı mafyayı kullanıyorlar, devlet ise bu tehlikeyi görmezden geliyor’’ yorumlarına neden oluyor.

Halka ateş açıldı
Kamyonlar, Arnavutköy sınırları içinden geçerek, 3’üncü Havalimanı’nın yapılacağı bölgeye moloz taşıyor. Sık sık geçen kamyonlar kazalara, yoğunluğa, çevre ve gürültü kirliliğine, trafik sıkışıklığına neden oluyor. İlçe sınırı içinde yaşayanlar özellikle çocukları konusunda endişeli. Ne var ki haklı talepleri görmezden gelindiği gibi, türlü yollarla engellenmeye de çalışılıyor. Binlerce kamyonun yaşam alanlarını istila etmesine karşı eylem yapanlara ateş açılması tedirginliği artırıyor.

CHP Arnavutköy İlçe Başkanı Mustafa Keskin yaşanan gelişmeleri şöyle aktarıyor:
“Arnavutköy’ün bütün sokak ve caddeleri hafriyat kamyonları tarafından işgal edilmiş durumda. Döküm sahaları açılırken, yol sorunun halletmeyi akıl edememişler. Günde ortalama 7 bin kamyon geçiyor ve bu taşıma işlemi 3 yıldır devam ediyor. Halkın girişimlerine, yerel yönetim ve kaymakamla görüşülmesine rağmen çözüm bulunamadı. Bir ay önce halk eyleme başladı. Yolu trafiğe kapatmadan kamyonların geçişi engellendi. Bu nedenle kamyonlar Arnavutköy kent merkezine yöneldi. Kent merkezinin de bir tek yolu olduğu için trafik sıkışıklığı çekilmez hale geldi. Yeniden eylem yapıldı fakat bu eyleme polis saldırdı, gözaltına alınanlar oldu.”

Gözdağı veriyorlar
Keskin, ‘’Hafriyat kamyonları böylece yeniden yolu kullanmaya başladılar’’ diye anlatıyor:
“Gözaltına alınanların ardından kadınların ön planda olduğu eylemler yapılmaya başladı. Fakat bir önceki gün çok daha tedirgin edici bir gelişme yaşandı. Eylemlerin olduğu ilçe merkezinde bulunan bir kahveye plakasız sivil araçtan ateş açıldı. Onlarca firmaya ait kamyon var. Bu kamyonların yüzde 10’u ise belediyeye ait. Birileri daha çok para kazanacak diye insanların yaşam hakkı ellerinden alınıyor. Anlaşılan halka mafya yöntemleriyle gözdağı vermeye çalışıyorlar. Bu tehlike ise devlet tarafından görmezden geliniyor.”

Kaynak: Birgun.net