SEBAHAT KARAKOYUN / [email protected]
@ssenyaprak

Darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla Beştepe’de yapılan ‘liderler zirvesi’nin ardından bu kez de Başbakan Binali Yıldırım CHP ve MHP liderleriyle ayrı ayrı görüştü. Kılıçdaroğlu’nun Anayasa çalışmasının yargıyla sınırlı olması gerektiğini söylediği öğrenildi.

Yıldırım ilk görüşmeyi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla yaptı. Görüşmenin ardından konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nun OHAL uygulamaları ve KHK’lerle ilgili endişelerini ‘not ettiğini’ belirtti.

‘Her partiden bir kişi’

Başbakan, Beştepe’deki görüşmede gündeme gelen ‘Anayasa çalışması’ hakkında da açıklama yaptı. Çalışmanın ‘kapsamlı yeni Anayasa’ ve ‘acil ihtiyaçlara dönük mini bir paket’ olarak iki yönlü olduğunu söyleyen Yıldırım, “Birer arkadaşı görevlendirecek ve onlar kapsamı, sayısı hakkında bir çalışma yapıp, genel başkanlara rapor verecek” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu da, verimli bir toplantı yaptıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu daha sonra, görüşmeyi kurmaylarıyla değerlendirdi.

‘Başka konu olmasın’

BirGün’ün toplantının perde arkasına dair aldığı bilgilere göre, Kılıçdaroğlu KHK’lerin bir an önce Meclis’e getirilmesi gerektiğini söyledi ve Anayasa’ya aykırılığı çok açık bazı kararlar alındığına dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Yıldırım’a bir önceki görüşmesinde gündeme getirdiği 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile Cemaat’e teslim edilen yargının yeniden inşası için yapılması gereken değişiklikle ilgili çerçeveyi de net bir şekilde ortaya koydu. CHP lideri, yargının liyakat esasıyla yeniden inşası için acilen gündeme getirilecek mini anayasa paketinde başka bir konunun yer almaması gerektiğini de ısrarla vurguladı.

Kırmızı çizgiler aynı

Anayasa’da kapsamlı biri değişikliğin gündeme gelmesi durumuna karşı da Kılıçdaroğlu, “Kırmızı çizgilerimiz açısından bir değişiklik yok. Anayasa’nın ilk dört maddesinin korunması, parlamenter rejim ve darbe hukukundan arınmak bizim kırmızı çizgilerimiz” dedi.

‘Kamuoyu hassas’

Kemal Kılıçdaroğlu, görüşmede darbecilerle ilgili ayrıntılı haberlerin yanı sıra kamuoyunun, sokak gösterilerinde askerlere yönelik saldırıları gerçekleştirenlerle ilgili işlem yapılması konusunda hassasiyetini de dile getirdi.

Kılıçdaroğlu, kamudaki açığa almalarla ilgili mağduriyetler konusunda parti genel merkezine çok sayıda şikâyet geldiğini Başbakan Yıldırım’a aktardı. CHP’deki komisyonun ön incelemesinin ardından tespit edilecek mağduriyetlerle ilgili hükümet kanadına bilgi iletilmesi benimsendi.

***

‘Tehlike bitti denemez’

Yıldırım’ın ikinci adresi ise MHP Lideri Devlet Bahçeli ile görüşmek üzere TBMM oldu. Bahçeli ile yaptığı görüşmenin ardından Yıldırım, idam konusunun gündeme gelmediğini ifade ederek, “Yaşadığımız 15 gün bize şunu gösterdi; Bu yapı, darbe teşebbüsüne katılanlarla sınırlı değil, daha derinlere gidiyor” dedi. Yıldırım, “Tehlike bitmiştir denemez” ifadesini de kullandı.Yıldırım MHP’ye OHAL uygulamasına verdiği destek için de teşekkür etti.

‘Davaları çekmesi olumlu oldu’

Binali Yıldırım’ın ardından konuşan Bahçeli de “Görüşmenin çok verimli olduğu kanaatindeyiz” dedi. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hakkında açılan davaları geri çekmesini hatırlatarak bunun, “15 Temmuz’dan sonraki sürece olumlu katkı sağladığını” söyledi.

Kaynak: Birgun.net