NURCAN GÖKDEMİR- [email protected]

Türkiye’deki yargılama sisteminin yarattığı mağduriyetleri bu kez bir Cumhuriyet Savcısı yaşadı. Hakkında disiplin soruşturması başlatılan Savcı B.Ç.Y, yaklaşık altı yıl süren ve hukuksuzluklara sahne olduğunu iddia ettiği bir yargılama süreci yaşayınca Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) hak arayış yoluna başvurdu.

Türkiye’de yaşanan hukuk garabetlerinin içeriden bir ismi vurduğu olay, Savcı B.Ç.Y hakkında göreviyle ilgili olarak Bakanlık tarafından disiplin soruşturması açılmasıyla başladı. Yürütülen soruşturma sonucunda savcıyla ilgili iddialar için hazırlanan dosya, disiplin yönünden karar verilmek üzere 22 Kasım 2006 tarihli işlemle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) gönderildi. HSYK tarafından yapılan değerlendirme sonucu savcı, kınama cezasıyla cezalandırıldı.
Savcı, hakkında hazırlanan soruşturma dosyasının işlem yapılmak üzere HSYK'ya sunulmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'nde iptal davası açtı. Mahkeme üç yıl süren yargılama sonucu 3 Kasım 2009’da davayı reddetti. Savcı tarafından temyiz edilen karar Danıştay 12. Dairesi'nin 27 Aralık 2012 tarihli kararıyla onandı ve 12 Haziran 2013’de tebliğ edildi. Böylelikle altı yıllık bir süreç sonunda karar verilmiş oldu.

Yurttaşlar bunlara alışık
Bunun üzerine Savcı B.Ç.Y, yargılamada karşılaştığını iddia ettiği şu uygulamaları gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu:

"Bilgi kirliliği yaratmaya yönelik olarak ilgisiz belgelerin soruşturma dosyasına eklenmesi, dosya kapsamında öne sürdüğü hususların Mahkemece araştırılmaması, Danıştay tetkik hâkiminin görüşünün kendisine tebliğ edilmemesi, duruşma talebi hakkında herhangi bir işlem yapılmaması, temyiz başvurusu hakkında gerekçesiz karar verilmesi, yargılamanın yaklaşık beş yıl gibi makul olmayan bir sürede sonuçlandırılması."

Savcı B.Ç.Y Anayasa'nın 36’ncı maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek ihlalin tespiti ile maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu.

Ancak AYM de Cumhuriyet Savcısı B.Ç.Y’nin başvurusunu konu bakımından yetkisizlik gerekçesiyle reddetti.

Kaynak: Birgun.net