GİZEM DİKMEN

YARSAV ve Yargıçlar Sendikası üyeleri, Yargı Paketi'ni Yargıtay önünde protesto etti.

İktidarın Yargıtay ve Danıştay üyeliklerini bir gecede sıfırlayarak, her iki kurumu tümüyle yeniden yapılandırmak üzere hazırladığı tasarı ile ilgili tepkiler sürüyor. Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) ile Yargıçlar Sendikası üyeleri tasarıyı Yargıtay Binası önündeki basın açıklamasıyla protesto etti.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ yaptığı açıklamada, "mahkemelerin kapatılması veya kadrosuzluk" gibi gerekçeler öne sürülerek "yargıçların azledilmesinin anayasaya aykırı olacağını" söyledi.

Adım adım diktatörlüğe...

Bu durumun yasama ve yürütmenin tek elde toplanmasıyla sonuçlanacağını belirten Karadağ, tasarıyla ilgili şu eleştirilerde bulundu:

“Yüksek yargıçların yasa ile azli, sadece azledilenleri ilgilendiren basit bir özlük meselesi değildir. Yargı bağımsızlığı ve yargıçlık teminatı halkın hukuka ve adalete erişim, adil yargılanma hakkının ve hukuk güvenliğinin, hukukun üstünlüğü ilkesinin korunmasının güvencesidir. Danıştay ve Yargıtay üyelerinin azli ile başlayan süreç asıl olarak anılan hak ve ilkelerin yürürlüğünün kaldırılmasına yöneliktir. Unutulmaması gereken adalet ve demokrasinin yok edildiği yönetim biçiminin adı diktatörlüktür.”

Yargıyı tek adama bağlama çabası

Bugüne kadar yargıyı "sopa" gibi kullanarak "otoriter yönetim" oluşturulduğunu belirten Karadağ, "Yasama ve yürütme güçleri arasındaki ayrılık ortadan kaldırılmış, yargı baskı altına alınmıştır. Şimdi yargı gücü de aynı yasama ve yürütmede olduğu gibi tek adama bağlanmak ve demokrasi yok edilmek istenmektedir" dedi.

Demokratik hak talebinde bulunmanın, bunu yüksek sesle dile getirmenin suç olmadığını vurgulayan Karadağ, iktidarın Cumhuriyet ve demokrasiyi ortadan kaldırma ve teokratik-otoriter bir rejim kurma çabalarına karşı mücadele çağrısında bulundu.

Kaynak: Birgun.net