Yusuf Cem DURAKCAN

Robotların ve yapay zekânın dâhil olduğu mesleklerin listesine ‘’yazarlık’’ da yakın zaman içerisinde eklenecek gibi görünüyor. Çünkü bir yapay zekâ tarafından yazılan kısa hikâye, Japonya’da düzenlenen bir hikâye yarışmasında bir acemi için hiç de kötü sayılmayacak bir sonuç elde etti.

Hikâyesi yarışmaya katılan bu yapay zekânın, şimdilik kendi kendine yaratacağı benzersiz hikâyeyi düşünüp değerlendirecek kadar bir farkındalığı yok. Bu sebeple yapay zekânın kısa romanını yazmasına Japonya’da bulunan Future University’den araştırmacılar yardımcı oldular. Bilim insanları, yapay zekâ tarafından kullanılmasını istedikleri kelime ve yapıları belirlediler. Ayrıca, hikâyeyle ilgili de genel bir çerçeve oluşturdular. Şu ana kadarki okuduğunuz kısımdan, her şeyi bilim insanları yapmış olduğu izlenimine kapılmış olabilirsiniz. Fakat genel hatları belirlenen bir hikâyeyi insanlardan ve hatta yazarlardan ayırt edilemeyecek kadar doğru ve tutarlı tamamlamayı başarmak, yakın zaman içerisinde yapay zekâlar tarafından yazılmış romanların kitapçılarda yerini alabileceği çıkarımını kolaylıkla yapmamızı sağlıyor.

Yarışmada başka yapay zekâ yazarların yazıları da yer alıyor. Yaklaşık 1450 yazının kabul edildiği yarışmada bu sene 11 yapay zekâ yazısı yarışıyor. Yapılan bu yarışmaya, yapay zeka ve insan katılımcıların dahil edilmesi yarışmayı oldukça özel kılan bir etmen. Fakat yarışmaya katılan yazıları değerlendirip puanlandıran kişilerin, hangi yazının insan hangi yazının bilgisayar programı tarafından yazıldığından haberleri yok.

Bilim kurgu yazarı Satoshi Hase’nin belirttiğine göre; yapay zekâ, yazdığı yazıyı oldukça iyi yapılandırmış. Fakat karakter tanımlamalarında birtakım problemler var. Bu problemlerin de yakın gelecekte çözülmesi bekleniyor.

Yaratıcılığı bir bilgisayarın içerisine sıkıştırmak oldukça büyük bir sorun. Fakat yapay zekâ çalışmaları arttıkça, bu sorunun da üstesinden gelinebileceğini öngörmek çok da zor değil. Ayrıca bazı bilgisayar yazılımları hâlihazırda, internette okuduğumuz bazı finans ve spor haberlerini önceden belirlenmiş kalıplar üzerinden hazırlıyorlar.

Belirli bir kalıp ve konu üzerinde konuşma yapacak kişilerin konuşma metinlerinin de yakın zaman içerisinde yapay zekâlar tarafından hazırlanacağı düşünülüyor. Çünkü günümüzde geliştirilen yapay zekâlar hâlihazırda kullanılmış olan bütün konuşmaları analiz edip belirli bir tema üzerine kendi varyasyonlarını oluşturabilecek kadar zekiler.

Kaynak: Birgun.net