DEMET SARGIN [email protected] @demetsrgn

Antalya orman yangınlarıyla boğuşuyor. Yangınlardan biri Adrasan’da yaşandı. Adrasan’daki yangın sebebiyle etraftaki oteller ve evler boşaltılarak bölge tahliye edildi. Diğer yangın ise Kumluca’daydı. Kumluca’da iki gündür süren yangın, dün öğle saatlerinde kontrol altına alındıysa da, akşam saatlerinde, rüzgârın etkisiyle yeniden başladı.

Önce kontrol altına alındı, tekrar yandı
Antalya’nın Kumluca ilçesi Erentepe Mahallesi’nde 2 gün önce çıkan yangın kontrol altına alındıysa da, rüzgarın da etkisiyle dün yeniden başladı. Bir başka orman yangını ise turizm merkezi Adrasan’da yaşandı. Her iki bölgedeki yangın da rüzgârın etkisiyle hızla büyüyerek yayıldı. Kumluca-Adrasan yolu trafiğe kapatıldı.

Rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı
Kumluca İlçesi Adrasan Mahallesi Seylemit Mevkii’nde başlayan yangın, rüzgârın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangına, 1 uçak ve 2 helikopterin yanı sıra Orman Bölge Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti. Orman işçileri ve köylülerin de destek verdiği söndürme çalışmaları güçlükle yürütülürken, Yazır ve Belet mahallelerini tehdit eden yangının, Olimpos Antik Kenti’ne doğru ilerlemeye başlaması tedirginliği arttırdı. Yangında ilk belirlemelere göre 3 ev zarar gördü. Yangının sebebi ise henüz bilinmiyor. Yangının giderek büyümesi nedeniyle Olimpos ve Adrasan’da tahliyeler yapıldı. Kumluca Kaymakamı Polat Kara, tahliyenin tedbir amaçlı olduğunu açıklayarak yerleşim yerleri ile otel, motel ve tatil köylerinin tamamının boşaltılacağını söyledi. Çevre illerden takviye ekiplerin istendiğini belirten Kara, “Yangın çok hızlı ilerliyor. Rüzgârın alevleri hangi yöne sıçratacağını bilemiyoruz. Bu nedenle Olimpos bölgesini tahliye ediyoruz. Vatandaşlarımız bize yardımcı olursa çok seviniriz” diye konuştu.

Kumluca harabeye döndü
Öte yandan, Kumlucu’da cuma günü başlayan yangında, yapılan resmi açıklamalara göre 300 hektarın üzerinde ormanlık alan, çok sayıda sera ve 13 ev zarar gördü. Yangına; Ankara, Denizli, Muğla, Kütahya, Eskişehir, Bolu, Kastamonu, Isparta, Konya ve İzmir’den gelen ekiplerle 9 helikopter, 3 uçak, 94 arazöz, 32 su tankeri, 23 ilk müdahale aracı, 5 arazöz ve 700 personel müdahale etti.



Önlem alınmadı
Yaşanan orman yangınlarıyla ilgili Antalya’daki çevreciler bölgeye giderek gözlem yaptı. Kendilerine ‘A Platforumu’ adını veren yaşam ve doğa savunucuları burada, yangınlara karşı önlem alınmadığına dikkat çekerek duruma tepki gösterdi. Platformadan Hediye Gündüz, yangınların şüpheli olduğunu söyledi.

Muhalifler sürüldü
Gündüz, muhalif uzman teknikerlerin Antalya’dan sürgün edilmesinin ve üst düzey görevlere yetkin kişilerin getirilmemesinin yangınların önünü açtığına vurgu yaparak “Orman Genel Müdürlüğü (OGM) yetkililerinin, yaklaşık olarak 2 yıl önce rotasyon bahanesiyle, kendisi gibi düşünmeyen uzman teknik elemanlarını sürgün etme işlemine itiraz etmiştik. Konunun uzmanlarının, yangın tehlikesinin en yüksek olduğu Antalya ilinden uzaklaştırılmaları sonucunda, üst düzey görevlere getirilen ve orman yangınları konusunda uzman olmayan kişiler yangınların önünü açmıştır” dedi.

Orman tahribatı söylenenin 10 katı
Öte yandan, OGM yetkililerinin halka yanlış bilgi verdiğini de söyleyen Gündüz sözlerini, “Yanan alanı, 100-200 hektar mertebelerinde dillendirerek yangın küçük gösterilmeye çalışılıyor” ifadeleriyle sürdürerek, tahribatın söylenen rakamların en az 10 katı daha fazla olduğuna dikkat çekti.

***

2 yıl önce de yanmıştı

Kumluca’da 2 yıl önce de büyük bir yangın meydana gelmişti. Adrasan İnceboyun mevkiinde 28 Haziran 2014 tarihinde çıkan orman yangınında, 125 hektar kızılçam ormanı zarar gördü. Havadan ve karadan tüm söndürme çabalarına karşın 18 saat devam eden yangın, artık yanacak ağaç kalmayınca sönmüş ve bölgedeki 4 otel, bir hediyelik eşya mağazası ve bir restoranda yanmıştı.

Kaynak: Birgun.net