A Haber canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Savaş çıkacak mı" sorusuna "Savaş meraklısı da maceracı da değiliz" yanıtını verdi.

Suriye'yle ilgili yaşanan gelişmeleri değerlendiren Akdoğan, şu açıklamaları yaptı:

"TÜRKİYE GEREKEN TEPKİYİ VERDİ"
"PYD'nin alan kazanmaya çalışması var. Buna karşı da Türkiye gereken tepkiyi gösterdi. Angajman karşılığı olarak cevap verildi, hem de ulusal güvenlik tehdidine karşı adımlar atıldı. Bölgede, yakın coğrafyamızda meydana gelen gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Burada ABD'nin de bir şartı oldu çekilmeleri yönünde. Türkiye'nin caydırı etki yaptığını söyleyebiliriz. Haftaya tekrar görüşmeler var."

"PYD ile DEAŞ'ı karşı karşıya getirip PYD'nin verdiği mücadele üzerinden meşrulaştırmasını sağlayacak bir kurgu yapılıyor. Azez taraflarında DEAŞ yok. Gördük, Rusya sivilleri vurdu. Utanmadan BM'ye gidip Türkiye'yi şikayet ediyorlar. Buna birisinin dur demesi lazım. BM Rusya'nın katlettiği sivilleri soramıyor, Türkiye'nin 2 top atışına itiraz ediyor."

"SAVAŞ MERAKLISI DEĞİLİZ"
"Türkiye'nin çok ciddi bir tarihi, müktesebatı var. Böyle baktığımızda Türkiye kendi çıkarlarını koruyabilecek güce sahiptir. Biz savaş meraklısı değiliz, maceracı da değiliz ama ulusal güvenliğin gereğini yapmamız gerekir. Kafamızı çevirelim, içe kapanalım gibi bir dünya yok. Biz almayız diyen 10 ülkeyi geçtiler sığınmacılar. Karşı tarafta olup bitenler göç dalgası olarak sizi vuruyorsa bu sizi ilgilenir. Oradaki Türkmenler katlediliyorsa bu sizi ilgilendirir."

"TEZKEREYE İHTİYAÇ DUYULMAZ"
"Suriye meselesinin başından beri sayın Cumhurbaşkanımız güvenli bölge olsun diyordu. Açık kapı politikamız sürüyor. Azez'e kimse müdahale etmemeli. Rusya'ya diplomatik baskı lazım. Şu anda sivil yardım hattı zaten var ama buraya kimsenin dokunmaması lazım. Bütün sınır duvar ile kapatılamaz. Suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak yeni tezkereye ihtiyaç duyulmaz. Halep düşerse 600 bin kişi gelebilir."

"SAYIN BAYKAL DA..."
Akdoğan, Baykal'ın açıklamalarıyla ilgili şu yorumu yaptı: "AK Parti'nin görüşünden bahsetmiyoruz, Türkiye'nin çıkarından bahsediyoruz. Sayın Baykal da Türkiye'nin ulusal güvenlik çıkarına paralel bir görüş ortaya koymuştur. Doğru olandır."

Kaynak: Birgun.net