Suriye konusunda Rusya ile ikili işbirliğini kesme kararı alan ABD yönetiminin, Suriye’de hükümete yönelik askeri operasyon seçeneğini yeniden gündeme aldığı belirtildi. ABD basınına göre ABD yönetimi içinde askeri planlara destek son dönemde artıyor.

Washington Post’ta Josh Rogin imzasıyla yayımlanan makalede, ABD’li ulusal güvenlik yetkililerinin bugün yapacağı toplantıda, Suriye’deki askeri seçeneklerin de gündemde olacağı belirtildi. Son birkaç haftadır üst düzey yetkililerin özellikle Halep’teki askeri seçeneklerle ilgili toplantılar yaptığı ve Beşar Esad hükümetine sınırlı askeri operasyon seçeneğini görüştüğü kaydedildi.

Beyaz Saray’da geçen hafta Dışişleri Bakanlığı, CIA ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan yetkililerin katıldığı toplantılarda, Suriye ordusunun operasyon gücünün azaltılmasına ve Esad hükümetine baskının artırılmasına yönelik bir dizi seçeneğin ele alındığı kaydedilirken, planların bu hafta Başkan Barack Obama’nın da katılması beklenen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında görüşüleceği ifade edildi. Öte yandan Obama’nın planları onaylama ihtimalinin ise az olduğu belirtildi.

Hedef hava kuvvetleri
Habere göre ele alınan askeri operasyonlar arasında Suriye Hava Kuvvetleri’nin Cruise füzeleriyle ve diğer uzun menzilli silahlarla bombalanması yer alıyor. İsmi açıklanmayan bir kaynak da, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi izni almadan operasyonları gizli bir şekilde düzenlemesinin mümkün olduğunu belirtti. Kaynağa göre ABD yönetimi içinde askeri operasyon seçeneğine destek artarken, özellikle CIA ve Genelkurmay sınırlı askeri operasyon düzenlenmesinden yana.

Karşılıklı füze açıklamaları
Öte yandan ABD yönetimi, Rusya'nın "savunma amaçlı" olduğunu belirterek, Suriye'ye S-300 hava savunma füze sistemi yerleştirmesine tepki gösterdi ve ülkedeki IŞİD, El Kaide ve El Nusra gibi örgütlerin hava gücünün olmadığına dikkat çekti. ABD yönetimi tepkisini üst üste 3 açıklama yaparak duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Özel Temsilcisi İgor Konaşenkov'dan da Suriye’ye yerleştirilen S-300 füzeleriyle ilgili açıklama geldi. Konaşenkov, Suriye’ye yerleştirilen S-300 füzelerinin amacının Tartus'ta askeri deniz üssünün ve kıyıda bulunan gemilerin güvenliğini sağlamak olduğunu bildirdi.

S-300 füzelerinin Suriye'ye gönderilmesinin Avrupa'da bu kadar tepki görmesinin sebebini anlamadığını belirten Konaşenkov, "S-300 sadece savunma sistemidir ve kimse için tehdit yaratmıyor. Ayrıca, bölgede daha önce benzer bir sistem olan 'Fort' kompleksi bulunuyordu" dedi.

Öte yandan Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov, Rusya'nın Suriye'de S-300 füzelerini yerleştirme hakkına sahip olduğunu belirtti. Ozerov, "Bu sistemler Suriye'deki birliklerin korunması için gerekli. Ayrıca, Türkiye ile aramızdaki Su-24 olayı gibi benzer olayların yaşanmaması için gerekli" diye konuştu.

***

ABD ordusu Başika'ya üs kuruyor

Musul operasyonu öncesi ABD ordusunun Başika'da bir askeri üs inşa çalışmalarına başladığı bildirildi.

Üs inşasının, Irak Meclisi'nin Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'da askeri varlığını kabul etmeyen tasarı sırasında gelmesi dikkat çekti. Irak’ın Musul kentine bağlı Başika bölgesinde ABD’nin askeri üs kuracağı iddia edildi.
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Başika Cephesi Peşmerge Komutanı Livan Nurettin ise iddiaların doğru olmadığını söyledi.

Öte yandan ABD öncülüğündeki koalisyon gücüne mensup savaş uçaklarının Musul'da 20 sivili 'yanlışlıkla' öldürdüğü belirtildi. Gelen haberlere göre Musul'da koalisyon uçakları, Sünni güç Haşdu'l Aşair'e bağlı bir grubu "yanlışlıkla" vurdu, 20 kişi öldü. Afganistan'da hafta başından Taliban grubunun yaptığı baskınlar sonucu ülkenin kuzeyindeki stratejik öneme sahip Kunduz'da ABD jetlerinin Afgan ordusuna destek amacıyla başlattığı hava saldırılarında siviller ve sivil yerleşim yerleri bombalandı.

Kaynak: Birgun.net