Emisyon skandalı nedeniyle zor bir dönemden geçen Volkswagen'in ABD'de yetkili kurumlarla anlaştığı öne sürüldü. VW'nin araç sahiplerine 5 bin dolar tazminat ödeyeceği iddia edildi.

Geçen yıl dizel motorlu araçların emisyon değerlerinde manipülasyon yaptığı ortaya çıkan Alman otomobil devi Volkswagen'in (VW) kendisine tanınan sürenin dolmasına kısa bir süre kala, başta ABD adaleti, ABD Çevre Koruma Dairesi (EPA), Kaliforniya Çevre Dairesi (CARB) ve ilgili kurumlar ile uzlaşmaya vardığı iddia edildi.

Reuters'in haberine göre, VW emisyon değerleri manipüle edilen 2 litre motor hacmine sahip 500 bin aracı geri çağırmayı teklif edecek. Ayrıca VW'nin söz konusu araçları satın alan müşterilerine tamirat imkânı sunmaya hazırlandığına da dikkat çekildi.

Araç sahiplerine 5 bin dolar tazminat

"Die Welt" gazetesi ise VW'nin skandala neden olan yazılımın monte edildiği araçların sahiplerine araç başına 5 bin dolar tazminat ödemeye hazırlandığını bildirdi. Ayrıca VW'nin, otomobillerin emisyon ölçüm yazılımlarının değiştirilmesinden doğacak masrafları da üstlenmesi bekleniyor. Tüm bu ödemelerin şirkete maliyetinin 1 milyar doları geçeceği tahmin ediliyor. VW'den uzlaşma iddialarına ilişkin bir açıklama yapılmadı.

ABD'de VW'ye ABD'li kurumlarla anlaşma için tanınan süre bugün doluyor. Anlaşmanın onaylanmaması halinde VW'ye yaz aylarında dava açılması bekleniyor.

Kaynak: Birgun.net