BARAN BOZDAĞ

Uluslararası bir araştırma ekibinin Geophysical Research Letters’da yayımladığı çalışmada, Venüs gezegeninin bugünkü zehirli atmosferine karşılık günümüzden 3 milyar yıl önce Dünya’ya yakın sıcaklıklarda ve su okyanuslarına sahip olduğu belirtildi.

Gezegenin iklim modellerini hazırlayan araştırmacılar; bunun için gezegenin 2.9 milyar yıl önceki radyasyon seviyesinden ve Macellan uzay aracının Venüs’ün bugünkü yüzeyine dair elde ettiği verilerden yararlandılar. Yapılan hesaplar gezegenin belirtilen zaman aralığında yalnızca 11 santigrat derece ortalama sıcaklığa sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmacılar, sıvı haldeki sudan oluşan okyanusların varlığına izin veren bu sıcaklık aralığında; gezegende ve özellikle de okyanuslarında yaşamın varlığının kuvvetle muhtemel olduğunu öne sürüyor. Venüs ve benzeri uzaklıklardaki yörüngelere sahip olan gezegenlerin belirli dönemlerde yaşanabilir olmasının son derece muhtemel olduğunu belirten araştırmacılar, geçen zaman içinde belirli aralıklarla yavaş yavaş ısınan Venüs’ün üzerindeki hayatın da aynı süreçte yok olmuş olabileceği üzerinde duruyor. Bu süreçte buharlaşarak yok olan ve elektrik rüzgarları ile uzaya saçılan suyun gezegen yüzeyinden uzaklaşması, içinde bulunan hayatı da beraberinde yok etmiş olabileceği anlamına geliyor.

Kaynak: Birgun.net