Venezuela’da siyasi ve toplumsal kutuplaşma derinleşiyor, gerginlik artıyor. Dün başkentte hem hükümete muhalif kesimler hem de hükümet yanlıları yürüyüş yaptı. İki gösteriye de yüz binlerce Venezuelalı katıldı. Evrensel'de yer alan habere göre, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkede ABD destekli bir darbe hazırlığı yapıldığını ileri sürüyor.

İki dev gösteri

Venezuela’nın başkenti Caracas, dün iki dev gösteriye ev sahipliği yaptı. Bir tarafta Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun istifası için yüz binlerce kişi yürürken, diğer tarafta Maduro’nun destekçileri karşı gösteri yaptı.

Maduro karşıtlarının mitingine 1 milyondan fazla kişinin katıldığı belirtiyor. Öğrenciler, meslek sahipleri ve profesyonellerden oluşan göstericilerin ‘beyaz’ giyindiği mitingde Devlet Başkanı Maduro’nun görevden alınması talebi bir kez daha dile getirildi. Ulusal Seçim Konseyi, referandumun en erken 2017’de yapılabileceğini duyurmuştu. Geleneksel sağ, neoliberal partilerin liderliğini yaptığı muhalefete ABD ve Avrupa hükümetleri ve medyası da büyük destek veriyor.

Muhalefet, ülkenin kötü giden ekonomisinden hükümeti sorumlu tutuyor ve seçim kurulunu Maduro’nun görev süresini kısaltmak için yapılacak olan referandumu geciktirmekle suçluyor.

Mitingde konuşan muhalif liderlerden Jesus Torrealba gösterilere devam edeceklerini söyledi, “Bugün mücadelemizin son aşamasının başlangıcı ve Venezuelalılar barışçıl ve demokratik bir anayasa değişikliği yapılana kadar anayasal haklarımıza saygı duyarak barışçıl bir şekilde protesto gösterisi düzenleme sözü verdi” diye konuştu.

Aynı saatlerde Caracas’ın merkezinde Devlet Başkanı Maduro’nun katıldığı mitingde de yüz binlerce kişi vardı. Bu mitingin katılımcılarını ise işçiler, çeşitli sendikalar, mahalle örgütleri ve yoksul mahallelerden gelenler ile hükümetle ittifak yapan siyasi partilerin üyeleri oluşturdu. Burada konuşan Maduro, “Muhalefet halkı korkutmak istedi, ama insanlar buraya gelmeyi tercih etti” diye seslendi.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro ise siyasi darbe yapmaya çalışmakla suçladığı muhalefeti eleştirdi, “Bir darbe yapmak, ellerindeki bombaları yerleştirmek isteyen, silahları bulunan ve kendi halkını hedef alacak saldırılar düzenlemeyi planlayan sağ kanadın üst düzey üyelerini yakaladık” diye konuştu.

Gösteriler sırasında muhalifler ile Maduro’nun destekçileri arasında zaman zaman arbede yaşandığı öğrenildi.

Muhalefet güç kazanıyor

Son genel seçimlerde zaferle çıkan sağ muhalefet, parlamentoda da çoğunluğu ele geçirerek önemli bir kazanım elde etmişti. Görev süresi 2019’da sona erecek olan Nicolas Maduro’nun ise halk desteğini giderek kaybettiği yorumları yapılıyor.

Petrol ihracatçısı olan Venezuela’da petrol fiyatlarının düşmesi var olan ekonomik sorunları daha da büyüttü. Ülkede bazı temel tüketim maddelerine ulaşımda güçlük çekiliyor. Enflasyon ise giderek yükseliyor.

Maduro hükümeti asgari ücrete sık sık yüzde 30-50 arasında zam yapsa da emekçilerin alım gücü yüksek enflasyonla baş edemiyor. Maduro, ekonomideki bu krizi “ekonomik savaş” olarak nitelendiriyor ve ABD iş birlikçisi Venezuela burjuvazisinin ‘sabotajı’ olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Birgun.net