SERBAY MANSUROĞLU
[email protected]
@serbaymansur

Manisa’da, imam hatip lisesi yapılmak istenen Görgülüler İlkokulu için velilerin kararlı mücadelesi geri adım attırdı. Okulun tekrar ilkokula dönüştürülmesi için mücadele veren veliler amaçlarına ulaştı.

Hafsa Sultan Mahallesi'nde yurttaşların arsalarını bağışlamasıyla yapılan Görgülüler İlkokulu’nun bir süre önce imam hatip lisesine dönüştürüldüğü duyuruldu. Yakında başka okul bulamayan veliler çocuklarını komşu mahallelerdeki okullara göndermek zorunda kalmamak için harekete geçti.

Mücadele başlatan veliler okulları için CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ile birlikte önce Vali ardından milli eğitim yetkilileriyle görüştü. Görüşmede durumu anlatan veliler okullarının imam hatip yapılmasını doğru bulmadıklarını ve kararlı olduklarını ifade etti. Tepkili veliler kısa süre sonra amaçlarına ulaştı. Okul tekrar ilkokula dönüştürüldü. Veliler bunun üzerine CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ile birlikte okulun önünde bir araya gelerek kutlama yaptı.

‘Çocuğunu okula yollayamayan var’

Bedia Eroğlu, 65 yaşında, mücadeleyi nasıl başlattığını, “Okula gittim. Ciddiye alınmadım. CHP’nin kadın kollarına haber verdim. Komşuları evimde topladım. Milletvekili Tur Hanım geldi. Konuşup yola koyulduk” ifadeleriyle anlattı.

“Geçen sene bir torunum okula başladı. Bu sene ise ikincisi başlayacaktı. Servis parası getir götür 125 lira. İki çocuk al sana 250 lira. Benim yine emekli maaşım var. Torunlara destek çıkıyorum. Ama mahallede bizden durumu kötü olanı var. Geçen sene çocuğunu parasızlıktan okula yollayamayan var” diyen Bedia Eroğlu, “Torunlarım ve mahalleli için mücadele ettim. Sonuçta yaptığımız yasal. Bu sorun her yerde var. Bu sadece bizim sorunumuz değil. Okuma yazmam olsa ben bunlara gününü gösteririm” diye konuştu.

‘İmam hatip dayatması yukarıdan’

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise birçok okulun imam hatibe dönüştürülmesinden dolayı şikâyetler aldıklarını söyledi. Biçer, “Bu okulların imam hatibe çevrilmesini halk talep etmiyordu. Hatta okullarda eğitim yöneticileri ve öğretmenler gibi veliler de okulun imam hatibe çevrilmesine razı değil. Talep halktan ya da eğitimcilerden gelmediği halde 'Ben yaptım oldu' mantığıyla okulları hızla imam hatibe dönüştürüyorlar. Sanıyorlar konu dini eğitim, imam hatip olduğunda ses çıkarılmayacak. Ülkenin her yerinde buna itiraz edenler var” dedi.

'İzin vermeyeceğiz'

“AKP dışında herkes biliyor ki eğitim bir ülkenin geleceğidir. Eğitimde kaybedilecek tek birey yoktur. Eğitimde yanlış yaparsanız geleceğinizi kaybedersiniz” diyen Tur Yıldız Biçer sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP eliyle 14 yılda 6 bakan değiştiren Türk milli eğitimi yeni trend itibari ile hızla dinselleşmeye ve ticarileşmeye evrilmiş durumda. 'Dershaneleri kapatıyoruz' diyerek hızla özel okul yolunu açtılar. Sorun bakalım; sadece Manisa'da kaç aile bu imkânlara sahip. İnsanların elinden eğitim hakkını alamazsınız. Bu tutum fırsat eşitliğine aykırı. Bizler laik-bilimsel ve parasız eğitimi savunuyoruz. Halkın talebi olmaksızın yapılacak hiçbir değişikliğe izin vermeyeceğiz.”

*****

Manisa’da 15 okul için imam hatip kararı

• Cemaat okulu olup imam hatip haline gelen 9 okul var.

• Devlet okulu olup imam hatibe dönüşen 5 okul var.

• Devlet okulu ve imam hatip iç içe olan 1 okul var.

• Cemaat yurdundan imam hatip yurduna dönüşen 1 yurt var.

Kaynak: Birgun.net