SEBAHAT KARAKOYUN [email protected] @ssenyaprak

AKP, “vize muafiyeti” için AB’nin öne sürdüğü koşullar arasında bulunan Siyasi Etik Yasası’nın hem adını değiştirdi hem de içini boşalttı. Bakanlar ve belediye başkanlarını kapsamayan tasarıda vekillerin yurt içinde hediye kabulüyle ilgili bir limit yer almıyor. Yurt dışından gelen eşya ve bağışlar için ise “10 asgari ücret” denk “13 bin lira” gibi yüksek bir rakam belirlendi.

Erdoğan’ın tepkisi üzerine geçen dönem rafa kaldırılan ancak AB’nin gözünü boyamak üzere apar topar gündeme getirilen tasarı, TBMM Anayasa Komisyonu’nda bugün görüşülecek.

AKP isterse incelenecek
Alt Komisyon’da ismi dahil tüm maddeleri AKP’lilerin istediği doğrultuda değiştirilerek kabul edilen tasarıya göre, TBMM’de oluşturulacak Etik Komisyonu’nda iktidar partisinin ağırlığı olacak. AKP ve TBMM Başkanı istemediği sürece komisyon çalışamayacak.

Tasarı yalnızca milletvekilleri ile ilgili olduğu için bakanlar ve belediye başkanları dahil diğer siyasi aktörlerle ilgili yasa kapsamında inceleme yapılamayacak.

Yurtdışı “hediye” limiti 13 bin lira
Tasarıda “hediye kabulü” konusunda ikili bir düzenleme bulunuyor. Vekillerinin yurt içinden kabul edecekleri hediyelerle ilgili bir limit belirtilmezken, “TBMM Başkanlığı’nca çıkarılacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara aykırı hediye kabul edilemez” hükmü yer aldı. Yurtdışından hediye ve bağış konusunda ise “10 asgari ücret” koşulu getirildi. Buna göre vekillere, yurtdışından gelen ve değeri bugünkü rakamlara göre 13 bin liraya kadar olan eşya ve bağışlar ‘hediye’ kabul edilecek.



CHP’li vekiller tepkili
Alt Komisyon’un CHP’li üyeleri Muharrem Erkek ve Murat Emir, tasarıya ilişkin eleştirilerini BirGün’e anlattılar:

Şeffaflıktan uzak
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek: “Son derece eksik bir tasarı. Bakanlarla, belediye başkanlarıyla, parti yöneticileriyle ilgili bir düzenleme değil. Siyasi partilerin seçim harcamalarının şeffaf olması çok önemli. Siyaset, ticaret, medya ilişkileri ‘etik’ açıdan çok önemli konular. Ama maalesef yasa bunların hiçbirisini kapsamıyor. Tasarıda şeffaflıktan söz ediliyor güya ama bunu sağlamaya dönük bir düzenleme yok. Örneğin milletvekillerinin mal bildirimleri kamuoyunun denetimine açık değil. Mal bildirimlerinin TBMM’nin web sayfasında yayınlanması önerimizi AKP’liler kabul etmedi. TBMM’de kurulacak komisyondaki üye dağılımının eşit değil de siyasi partilerin sandalye sayısı dikkate alınarak belirlenmesi de tasarının en büyük handikaplarından. TBMM Başkanı’na yönetmelik çıkarma yetkisi veriyorlar. TBMM Başkanı milletvekillerinin amiri değildir ve böyle bir yetkisi yoktur.”

Muhalefet için çıkarılıyor
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir: “Bu yasanın adı aslında ‘Muhalefet Milletvekilleri Etik Yasası’ olmalı. Çünkü iktidar partisi milletvekillerine ikili bir koruma mekanizması oluşturuluyor. Partilerin komisyonda eşit temsiliyetine özen gösterilmeliydi. Israrımıza rağmen bunu yapmadılar. Çoğunluklarına güveniyorlar. İkinci olarak bir dosyanın komisyonun önüne gelmesi Meclis Başkanı’nın iki dudağı arasından çıkacak söze bağlanmış. Ne kadar korkuyorlarsa kendileri için ikili bir koruma öngörmüşler. Sadece muhalefete işletilebilecek bir sistem kurmayı ve kendileri açısından da bir aklama mekanizması oluşturmayı planlıyorlar.”

Kaynak: Birgun.net