Adana Barosu ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nin 24 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirdiği “Kentsel Dönüşümde Barınma Hakkı ve Hukuksal Süreç” paneli sonuç sonuç bildirgesi açıklandı.

İnşaat Mühendisleri Odası Adana şubesi ve Adana Barosu 24 Mayıs 2016 Salı günü kalabalık bir dinleyici topluluğu önünde “Kentsel Dönüşümde Barınma Hakkı ve Hukuksal Süreç” panelini gerçekleştirdi.

Panele; Barbaros, Şehit Duran, Sinanpaşa, Döşeme, Pınar, Reşatbey, Yeşilyurt, Köprülü, Gürselpaşa, Huzur Evleri, Emek, Yavuzlar, Yurt, Akıncılar, Sümer, Akkapı, Belediye Evleri, Şakirpaşa mahallelerinden vatandaşlar, çok sayıda mahalle muhtarı, avukatlar, mühendisler, resmi kurum çalışanları ve Seyhan Belediyesi Başkan yardımcıları olmak üzere yedi yüzü aşkın kişi katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve panel moderatörü İMO Adana Şube Başkanı Halil Çağdaş Kaya, konuşmalarında ülkemizde ve Adana’daki kentsel dönüşüm projelerini değerlendirdiler.

Panel konuşmacıları Avukat Can Atalay ve Avukat Ali Rıza İlgezdi’nin, kentsel dönüşümde hukuksal süreç ve dönüşümün vatandaşın barınma hakkı üzerindeki etkisini anlatımlarının ardından çok sayıda vatandaşın sorunlarını ve sorularını dile getirdiği forum bölümüne geçildi.

YETERLİ BİLGİLENDİRME YOK!

Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve İMO Adana Şube Başkanı Halil Çağdaş Kaya imzasıyla yayınlanan sonuç bildirgesi şöyle:

Kentsel dönüşüm proje alanlarında yaşayan vatandaşlarımız, projelerle ilgili yeterince bilgilendirilmemektedir. Panel göstermiştir ki; mahallelilerin, sorunlarını anlatacak bir merci bulma ihtiyacı üst seviyededir. Panele yoğun katılımın nedeni, vatandaşların kendilerini ifade etme isteğidir.

Vatandaşlar sadece projelerin anlatılmasını değil, projelendirme aşamalarında düşüncelerinin alınmasını da istemektedir. Vatandaşlar, kendilerini dışlanmış hissetmektedir ve tepkilidirler. Tepkilerinin birinci nedeni, proje aşamalarında yok sayılmaları; ikincisi ise kendilerine sunulan seçenekler nedeniyle ekonomik olarak kayba uğrayacaklarını düşünmeleridir. Ayrıca, genelde dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallelerde oturanlar, borçlanarak ev sahibi olmalarının mümkün olmadığını ifade etmiştir.

Vatandaşlar, komşuluk ilişkilerini devam ettirecek, sosyal yaşamlarını göz önünde bulunduran bir dönüşüm istemektedir. Mahalle sakinleri, itirazlarının dinlenmesini ve seçeneklerin kendilerine zorla dayatılmamasını talep etmektedir.

TOKİ eliyle yürütülen projelerin, bölge yaşamı, bölge insanı değerlendirmeye alınmadığından bölgenin, insanların ihtiyacını karşılayacak nitelikten uzak olduğu görülmektedir. Yerelde ve yerinde dönüşümü oluşturmanın yolları hep birlikte aranmalıdır.

Projelerin işleyişinde ve hukuksal süreç konusunda vatandaşların desteğe ihtiyacı vardır. İMO Adana Şubesi ve Adana Barosu kendi bünyelerindeki komisyonlarla bu desteği vermeye hazırdır.

Bu denli çok ve bu kadar fazla yönü olan sorunların çözümü, tek yanlı kararlarla mümkün değildir. Adaletli, hakkaniyetli ve uygulanabilir çözüm yolunda, belediyeler, meslek odaları ve mahalle temsilcilerin birlikte çalışması, sağlıklı ve sorunları azaltıcı nitelikte olacaktır.”

Kaynak: Birgun.net