Yaklaşık 1200 akademisyen 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' başlıklı bildiriye imza attıkları için baskı, hedef gösterilme, soruşturma ve görevden uzaklaştırmara maruz kalmıştı.

Barış İçin Akademisyenler’in İstanbul’daki basın toplantısında ‘Tüm tehditlere rağmen geri adım atmayacağız’ başlıklı açıklamayı okuyan dört akademisyen ise halen tutuklu bulunuyor.

Daha önce ‘Barış İçin Akademisyenler’e dünyanın farklı ülkelerindeki akademisyenleden destek gelmişti.

Akademisyenlere bir destek de Yunanistan eski Maliye Bakanı Varufakis'ten geldi.

Yunanistan eski Maliye Bakanı ekonomist Yannis Varufakis’ten ‘barış akademisyenlerine’ destek geldi. Elinde ‘Türkiye’deki akademisyenleri destekliyoruz’ yazılı bir pankart tutan Varufakis’in destek mesajı, Barış Akademisyenleri’nin twitter hesabından paylaşıldı.

Yunanistan eski Maliye Bakanı ekonomist @yanisvaroufakis'ten barış akademisyenlerine destek#Freedom4Academics4Peacepic.twitter.com/6g0gXaxxXQ

— BarışAkademisyenleri (@BarisAkademik) 6 Nisan 2016

AB'Lİ KREDİTÖRLER KARŞISINDA DİK DURMUŞTU

Aynı zamanda akademisyen olan sosyalist ekonomist Varufakis yeni kuşak Avrupa solunun en dikkat çeken figürlerinden biri.

Varufakis kemer sıkma karşıtı politikalarının yanı sıra, şeffaflık ve demokratik karar mekanizmaları konusunda da hassas bir politikacı. Yunanistan’ın AB’li kreditörler ile yürüttüğü müzakerelerdeki dik duruşu hayranlık uyandırmış, “Borcun yapılandırılmadığı bir anlaşmayı imzalamaktansa kolumu keserim” demişti. Kreditörlerin baskısı dolayısıyla maliye bakanlığı görevinden istifa eden Yanis Varufakis, son olarak ‘DiEM25’ adıyla Avrupa’daki demokrasiyi güçlendirmeyi amaçlayan bir hareket kurduğunu açıklamıştı.

Varufakis’in radikal sol görüşleri ile tanınan muhalefetteki Britanya İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’e danışmanlık yaptığı da öğrenilmişti.

Kaynak: Birgun.net