Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti Zozan Özgökçe, Van'da 2015 yılında 25 kadının intihar ettiğini söyledi.'' Derneğe başvuran kadınların yüzde 45’inin aile içi ve dışı şiddet gördüğünü belirten Özgökçe,Bu konuda destek isteyen kadınlardan yüzde 98’i fiziksel, yüzde 91’i sözel, yüzde 74’ü ekonomik ve yüzde 26’sı cinsel şiddet, yüzde 2’si dijital şiddet gördüğünü'' söyledi.

VAKAD, 2015 yılı verileri ve 2015 yılı faaliyet raporunu açıkladı. Kendi derneklerinde yapılan basın açıklmasını dernek adına VAKAD aktivisti Zozan Özgökçe yaptı. Derneğe, 2015 yılında 203 kadın başvuru yaparken, bunların 143’ü Türkiye, 60’ının sığınmacılardan oluştuğunu belirten Özgökçe, derneğe başvuran 203 kadına 287 konuda destek verildiğini ifade etti.

Derneğin Kadın Dayanışma Merkezi’ne gelen kadınların yüzde 28’i okuryazar olmadığını belirten Özgökçe, “Yüzde 19’u okuryazar, yüzde 10’u ilköğretim ilk kademeyi bitirmiş, yüzde 13’ü ilköğretim ikinci kademeyi bitirmiş, yüzde 17’is düz lise mezunu, yüzde 2’si meslek lisesi mezunu ve yüzde 6’sı yüksekokul ve üniversite mezunu olup, yüzde 5’i eğitim durumunu belirtmedi. Destek isteyen kadınların yüzde 33’ü aile içi ve dışında şiddet gördüğü için yüzde 19’u ekonomik destek talebi ile yüzde 16’sı iş bulmak için yüzde 27’si kurumsal destek, rehberlik ve bilgi edinme amacı ile yüzde 5’i medikal destek, burs desteği ve eğitim desteği talepleri sebebiyle derneğe başvurdu.” diye konuştu.



"YÜZDE 98’İ FİZİKSEL ŞİDDET GÖRDÜ"


Kadın Dayanışma Merkezi’ne başvuran kadınların yüzde 45’inin aile içi ve dışı şiddet gördüğünü ifade eden Özgökçe, “Bu konuda destek isteyen kadınlardan yüzde 98’i fiziksel, yüzde 91’i sözel, yüzde 74’ü ekonomik ve yüzde 26’sı cinsel şiddet, yüzde 2’si dijital şiddet gördüğünü belirtti. Şiddet gördüğünü ifade eden kadınların yüzde 72’si sevgili, eşinden veya eski eşinden, yüzde 10’u eşin ailesindeki bireylerden (kayınpeder, kayın, kaynana), yüzde 11’i kendi aile bireylerinden (baba, abi) , yüzde 7’si de komşu, oda arkadaşı ve bilinmeyen kişiler tarafından şiddet gördüğünü beyan etti.” İfadelerini kullandı.

“9 YAŞINDA EVLENDİRİLEN KADIN VAR”


Özgökçe; sonuç olarak Van’daki kadınlara yönelik şunları ifade etti: “Aile içi şiddet yaşayan her iki kadından biri çocuk yaşta evlendirildi. 9 yaşında bile evlendirilen kadınlar vardır. Her 3 kadından 2’si görücü usulü ile evlilik yapıyor, her iki kadından biri istemediği kişilerle kendi rızaları olmadan evlenmektedirler. Ve bu kadınların mutsuz evlilikleri olmaktadır. Kadın olmak, yoksul olmak anlamına gelmiştir. Yoksulluğun öznesi kadın olmuştur. Savaşla, ekonomik krizle cebelleşen Van halkının en diptekileri kadınlardır. Kadınlar, bağımsız kuruluşlara başvurmayı tercih etmektedirler. Kadına yönelik şiddetin failleri kadınlara en yakın kişilerdir. Her üç kadından biri aile içi şiddet yaşamaktadır. Kadınların iş bulma konusunda ulaşabilecekleri mekanizmalar yetersizdir. Kadınların çalışabileceği alanlar çok sınırlıdır. İş bulma ve işlere yerleşme konusunda kadınlar eğitim haklarından mahrum bırakıldıkları için mecburi işsizdirler. Kadınların sosyal ve ekonomik güvenceleri yoktur.”

CHA

Kaynak: Birgun.net