DOĞU EROĞLU / [email protected]

Artvin sakinlerinin maden proje sahasında herhangi bir işlem yürütülüp yürütülmediğine ilişkin endişeler taşıdığını, bu endişeleri gidermek için Artvin’deki demokratik kitle örgütlerine haftada bir kere maden proje sahasına ziyaret etme izni verilmesini isteyen dilekçeye Artvin Valiliği yanıtı ‘yasak’ oldu. Valilik Artvin’deki demokratik kitle örgütlerine, “Denetim yetkiniz yok” yanıtını verdi. Yani Artvin Valiliği, Cengiz Holdinge maden proje sahasında 60 kişilik silahlı güvenlik birimi kurma iznini verdiği gün, kentteki örgütlere Cerattepe yasağı koymuş oldu.

Silahlı güvenlik izni verildiği gün Cerattepe yasağı

Artvin-Cerattepe’de gerçekleştirilmek istenen maden projesine ilişkin yargı süreci sürerken, Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır A.Ş. Murgul İşletmeleri ekipleri Şubat ayında iş makineleriyle bölgeye girmek istemiş, günler süren direnişin ardından dönemin Başbakanı Davutoğlu’nun da devreye girmesiyle, “Hukuki süreç bitene kadar sahada hiçbir çalışma olmayacak” kararı alınmıştı. Bölge şu anda jandarma ekipleri tarafından sivil halktan arındırılmış durumda; Cerattepe’ye giden yolda iki mobil jandarma karakolu oluşturuldu ve bölgeye gidişlere izin verilmiyor. Üstelik Cengiz Holdinge bağlı 50 özel güvenlik personeli de maden proje sahasında görev yapmayı sürdürüyor. Yaklaşık 3 aydır Cengiz Holdinge bağlı ekiplerin bölgede olması, Artvin halkında da maden projesine ilişkin bir adım atılıp atılmadığı kuşkusunu yaratıyor. Yeşil Artvin Derneği, Artvin Barosu, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası, Artvin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Muhtarlar Derneği, Taşlıca Kooperatifi ve TMMOB İl Koordinasyon Kurulu 3 Mayıs tarihinde Artvin Valiliğine bir dilekçeyle başvurarak bu kuşkuları gidermek istedi ancak Valilik bu talebe olumsuz yanıt verdi.

‘Denetim yetkisiz kurumlara izin yok’

“Cerattepe bölgesinde bulunan şirket görevlilerinin herhangi bir işlem yapıp yapmadıklarının kontrol edilerek, halımızın endişelerinin giderilmesi için 7 sivil toplum kuruluşu başkanının haftada bir kez bölgeyi ziyaret etmelerini istiyoruz” yazılı dilekçeye, Cengiz Holdinge Cerattepe’de 60 kişilik silahlı özel güvenlik görevlisi bulundurma yetkisi verildiği gün yanıt geldi. 23 Mayıs tarihli yanıtında Valilik “Denetim yetkiniz yok” dedi, kesin ifadelerle kurumların talebini reddetti: “Cerattepe sahasındaki şirket ile ilgili denetim ve kontrol, ilgili kanun ve yönetmelikler kapsamında görevli kurumlarca yapılmaktadır. Meri mevzuat uyarınca Valiliğimizin ilgili kurumlar dışındaki kişi ve taraflara kontrol ve denetim yetkisi verme izni bulunmadığından herhangi bir işlem tesis edilmemiştir.”

Endişeleri haklı çıkartan gelişmeler

Artvin’de demokratik kitle örgütlerinin Cerattepe maden proje sahasını ziyaret etme talebi geri çevrilirken, bu hafta kent sakinlerinin endişelerini haklı çıkartan bir başka gelişme daha yaşanmıştı. Cengiz Holdinge bağlı Eti Bakır A.Ş. Murgul İşletmeleri, 23 Mayıs Pazartesi günü Artvin Valiliğinde gerçekleştirilen Özel Güvenlik Komisyonu toplantısında, 4’e karşı 1 oyla Cerattepe maden proje sahasında 60 kişilik silahlı özel güvenlik birimi bulundurma yetkisi almıştı. Özel Güvenlik Komisyonunun kararına göre, Cengiz Holding Cerattepe maden proje sahasında 60 kişilik silahlı özel güvenlik çalıştırabilecek, bu güvenlik birimini “5 adet 9 mm çapında tabanca, 10 adet yivsiz uzun namlulu av tüfeği ve tabancalara ait 250 adet 9 mm çapında tabanca mermisi” ile donatabilecek.

Kaynak: Birgun.net