Şanlıurfa Valiliği, Kobani sınır hattında duvar örülmesi amacıyla iş makineleriyle yapılan çalışmaların buraya yönelik askeri harekat hazırlığı olduğu iddiaları üzerine yazılı açıklama yaptı.

'da yer alan habere göre, iddiaları reddeden valilik, duvar örme çalışmalarının "tedbir" amaçlı olduğunu ileri sürdü.

Açıklama şu şekilde:

"27 Ağustos 2016 tarihinde bazı basın yayın organlarında 'Türk askeri hendek kazıp, Kobani’ye girdi' şeklinde yapılan asılsız haberler üzerine kamuoyunu bilgilendirme gereği duyulmuştur. Valiliğimiz tarafından Suriye sınırımızda önceden beri devam eden sınır güvenliğini güçlendirme çalışmaları kapsamında çalışmalar devam etmekte olup, Suruç ilçemizdeki Mürşitpınar sınır kapısı bölgesinde de çalışmalar sürdürülmektedir. İki ay önce ihalesi yapılan duvar örme çalışmaları, Mürşitpınar sınır kapısının doğusunda bir, batısındaysa 4 kilometre olmak üzere toplam beş kilometrelik bir alanı kapsamaktadır. Çalışmalar uluslararası koordinatlara göre sınırın sıfır noktasında yürütülmektedir. Hendek kazıldığı iddialarına konu olan çalışmalar ise güçlendirilmiş beton duvarların yerleştirileceği yerlerdeki temel güçlendirme çalışmalarıdır. Haberlerde iddia edildiği gibi güvenli bölgeye girildiği ve askeri yığınak yapıldığı iddiaları kesinlikle gerçek dışıdır.''

"Türkiye uluslararası anlaşmalar çerçevesinde belirlenen sınıra uygun kalmak şartıyla belirlenen koordinatlarda sınır güvenliği için duvar örme çalışmalarına başladı. Hem Türkiye'nin hem de Suriye'nin sınır güvenliği için yapılan bir çalışma söz konusudur. Sınır güvenliği için yapılan duvar örme işleminde uluslararası ve iç hukuktan kaynaklanan bir sıkıntı sözkonusu değildir. Suriye'de yaşanan gelişmelerin ardından Ceylanpınar ve Mürşitpınar sınır hattından Türkiye topraklarından geçen tren yolu hattı baz alınarak yapılan duvar örme işlemi tamamen sınırlarımızı korumaktır, Türkiye olarak sınırlarımızı korumak ve tedbirleri almak en doğal hakkımızdır.Yapılan bu çalışma tamamen muhtemel illegal örgütler tarafından Türkiye'ye giriş-çıkışı önlemeye yönelik alınan tedbirlerdir, sınıra duvar örme işlemi kararlıkla devam edecektir".

Kaynak: Birgun.net