Trabzon’un Çaykara İlçesi’ne bağlı Uzungöl, 1998 yılında “sit alanı”, 2004’te “özel çevre koruma alanı” ilan edilmişti.

2009 yılı sonrası bölgenin turistlerce fazlaca tercih edilen bir yer haline gelmesinin ardından bölgede izin ve ruhsat almadan evlerini aparta ve pansiyona dönüştürenlere hapis cezası çıkarıldı.

862 kişiye dava

Habertürk’ten Kenan Taşkın’ın haberine göre, Çaykara Belediyesi’nin yaptığı çalışmanın ardından bin 500 kişinin yaşadığı Uzungöl’de 862 kişi hakkında “İmar Kanunu’na muhalefet” suçundan 2 ile 5 yıl arasında hapis istemiyle dava açıldı.

Davalar sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şikâyeti üzerine aynı kişilere bu kez “Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçundan 1 yıldan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Bu kişilere 1,5 yılla 4 yıl arasında hapis cezaları verildi, 150’yi aşkın kişinin cezası kesinleşirken, bazılarınınki para cezasına çevrildi, bazılarınınki de ertelendi.

Kimi vatandaşlar hapse girerken, ceza alan 700’ü aşkın kişi, Yargıtay sürecini bekliyor.

“Ceza almayan yok”

Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Zeki Soylu, yaşanan durum karşısında şaşkın olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Bu işletmelerin sahiplerinin neredeyse tamamı bu yörenin insanı. Yıllardır burada imar uygulaması yapılmadı. Hal böyle olunca insanlar arazilerinin üzerine ev ve işyeri yaptılar. Devlet de bunların elektriğini, suyunu bağladı. Şimdi bir taraftan ceza veriyor, bir taraftan da ‘Yıkın’ diyor. Ceza almayan insan yok.”

“İmar izni için çalışmaya başlandı”

Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, şunları söyledi:

“2009 öncesinden de kaçak yapılaşma vardı. Onlar için de cezai uygulamalar yapıldı. Ancak özellikle bu tarihten sonra Arap turizminin hızla büyümesi, Arapların çok fazla talepte bulunması sonucu burada yaşayan insanların evlerini aparta, pansiyona çevirmeye başlaması, işyeri yapması hızla arttı.

“Uzungöl’ün belde olduğu dönemde belediye başkanının kaçak yapılara göz yumması, ruhsat vermesi buradaki sorunu büyüttü. Yasalar neyi gerektiriyorsa o uygulanıyor. Bizim burada belediye olarak da yapabileceğimiz bir şey yok. Bundan sonra yapılaşmalar kanunların izin verdiği çerçevede devam edecek.”

“Koruma planı çıkarılmalı”

Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu de şunları söyledi:

“Uzungöl’ün geleceğini parlak görmüyoruz. Turizm ve gelir adı altında orada yapılanlar gelecek için hiç iyi sinyaller vermiyor. Burası için bölge koruma planı çıkarılmalı ve acil olarak uygulamaya konulmalı.”

“Göz yumuldu”

Uzungöl Birlik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ise şunları söyledi:

“Kaçak yapılaşmanın en büyük nedeni buna göz yumulması. Biz bu duvarla ilgili dava açmıştık. Dava sonucunda bilirkişi raporları doğrultusunda 7 metre olarak planlanan duvarın yüksekliği 3.5 metreye indirildi.”

2009’da Uzungöl’de yapılan 6.5 metre yüksekliğinde, 800 metre uzunluğundaki istinat duvarı tartışmalara neden olmuştu.

Kaynak: Birgun.net