ZEYNEP YÜNCÜLER / [email protected]
@yunculerzeynep

Mersin’de 23 Ağustos günü ‘Özgürlük Nöbeti’ eylemini izledikleri esnada gözaltına alınan Evrensel gazetesi muhabirleri Cemil Uğur ve Halil İbrahim Polat 15 gündür gözaltında tutuluyor. Polisin, “Ne gazeteciliği, memlekette OHAL var” diyerek, darp ve hakaretle gözaltına aldığı muhabirler Uğur ve Polat Terörle Mücadele’ye (TEM) götürüldüğü ilk gün şiddete ve hakarete maruz kalmış, ardından da Yenişehir İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne gönderilmişlerdi. On gün İlçe Emniyet Müdürlüğü nezarethanesinde tutulan muhabirler 2 Eylül günü yeniden TEM’e götürülmüşlerdi.

Hukuki bir süreç yok

BirGün’e konuşan Uğur ve Polat’ın Avukatı Tugay Bek, söz konusu gözaltının sadece gazetecileri engellemek, korkutmak ve yıldırmak amaçlı olduğunu ve ortada herhangi bir suç olmadığını belirtti. Av. Tugay Bek şöyle devam etti: “OHAL kararnameleri çerçevesinde gözaltı süresinin 30 güne çıkmış olması işkence ve kötü muamele örneklerinin artması anlamına gelir. Burada basın açıklaması günü polisin doğrudan doğruya muhabirleri gözaltına almaya çalışıyor olması en önemli nokta. Amaçları, haber yapılmasını engellemek, gazetecileri korkutmak ve yıldırmak. Hiçbir delil toplama ve ifade işlemi yok. İşkence etmek ve kötü muamelede bulunmak kastıyla bu kadar süredir içerideler. 30 günlük süre bir örgütün delilleri toplanması açısından “makul” bir gerekçe olarak da görülebilir, ancak burada böyle bir gerekçe de söz konusu değil. Müvekkiller için ortada hiçbir suç yok, sadece haber takibi yapıyorlardı.”

Müvekkilleri ile görüşmesinin keyfi kararlarla engellediğini belirten Av. Bek, “Gözaltına alındıkları gün, savcılığın talimatı ile OHAL gerekçe gösterilerek müvekkillerimle görüşmem yasaklandı. Bu ayrı bir hukusuzlık. Diğer hukuksuzluk ise 4 gün önce görüş yapmak üzere TEM’e gittim, ‘Şu an görüş yapamazsınız’ dediler. Ortada bir gerekçe yok, keyfi kararlar alıyorlar, zaten her şey yasadışı ilerliyor. Görüşmek için elimden geleni yaptım, bunun hukuk dışı olduğunu söyledim. 4 saat bekledikten sonra, müvekkillerimle görüşebildim. O arada, ‘Telefonunuzu, defterinizi bırakın’ dediler. Bunun da yasadışı olduğunu söylerek, ‘O zaman tutanak tutun’ dedim hemen geri adım attılar” diye konuştu.

İki hafta boyunca sadece peynir ve ekmek

Ayrıca Tugay Bek, en son görüşte 15 günlük gözaltı süresi boyunca müvekkillerine sadece ekmek ve peynir verildiğini belirtti. Öte yandan, bugün Mersin’de bir grup avukatın gözaltındaki muhabirler Uğur ve Polat için bir basın açıklaması yapması bekleniyor.

Haber takibi yapmak suç değildir

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak muhabirler Uğur ve Polat’ın serbest bırakılmasını istedi. TGC’nin açıklamasında “Sahada halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için çalışan gazetecileri potansiyel suçlu olarak görme alışkanlığından artık vazgeçilmelidir, gazetecilik suç değildir. Meslektaşlarımız serbest bırakılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

***

Sultanahmet saldırısındaki 6 sanığa tahliye

İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda 12 Ocak’ta bir IŞİD üyesinin kendini patlatmasıyla 12 Alman turistin hayatını kaybettiği, 16 kişinin de yaralandığı canlı bomba saldırısına ilişkin davada 6 sanık tahliye edildi.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen ikinci duruşmaya, 13 tutuklu sanık getirildi. Ayrıca Muhammet Handavi dahil 5 tutuksuz sanık, Gaziantep Göç İdaresi’nden sesli ve görüntülü kayıt sistemiyle duruşmaya katıldı. Saldırıda yaralanan turist kafilesinin rehberi Sibel Şatıroğlu da duruşmaya ‘şikâyetçi’ sıfatıyla katıldı.

Sesli ve görüntülü kayıt sistemiyle ifadesi alınan sanıklar Mulham Almunkkel, Feras Douro, Majed Al Masrı ve İbrahim Lutfi suçlamaları reddetti.

Mahkeme heyeti, sanıklar Ahmad Darviş, Ali Alibrahem, Ehab Haidar, Omran Alibrahem, Zafer Alshal ve Zekeriya Derviş’in suç vasfının değişme ihtimali, tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. Heyet ayrıca bu sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu. Heyet, sanık Ahmad Darviş’in telefon bilgilerinde ismi geçen Lokman adlı şahsın tespit edilerek tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Sanıklar Abdulrahman Faaiz Rashif Rashid, Atala Elhasan, Ayad Muner Saud Saud, Fevzi Muhammed Ali, Halil Derviş, Mohammed Khaled Hawaslı ve Omar Hallım Raheem Raheem’in tutukluluk hallerinin devamına karar veren heyet, duruşmayı, 1 Aralık tarihine bıraktı.

Kaynak: Birgun.net