Avrupa’ya göçmen akışının durdurulması karşılığında Türkiye’ye haziran sonunda vize serbestisi getirilmesini öngören anlaşmaya ilişkin Avrupa Birliği’nden (AB) açıklama geldi: “Anlaşmada Türkiye’ye serbest dolaşım teklif edilmedi.” Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, haziran sonunda vize serbestisi verilmesi için Türkiye’nin nisan sonuna kadar gerekli yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Timmermans, “Türkiye’ye hiçbir şekilde serbest dolaşım vermiyoruz” dedi.

AB ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya göre Avrupa’nın göçmen akışını durdurması karşılığında Türkiye’ye 6 milyar avro vermesinin yanısıra vize serbestisi getirilmesi ve üyelik sürecine ivme kazandırılması da kararlaştırılmıştı.

Merkel de yok dedi

Brüksel’de Türkiye ile AB arasında gerçekleştirilecek zirve öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’den, Ankara’nın canını sıkacak sözler geldi. Merkel, Türkiye’nin AB üyeliğinin şu anda gündemde olmadığını söyledi. Merkel şöyle konuştu: “Türkiye ile AB arasındaki müzakereler açık uçlu ve şu anda da gündemde değil. Türkiye’nin birliğe üyeliğinin koşulları değişmedi, değişmeyecek de.”

Merkel, “Türkiye’nin göçmenler konusunda AB’den daha fazla mali kaynak talep etmesi tamamen anlaşılabilir bir durum. Türkiye’ye vize serbestisi için AB’nin koşulları değişmeyecektir” diye konuştu. Reuters’ın aktardığına göreyse Alman lider, Türkiye’nin, AB ile üyelik görüşmelerinde yeni fasılların açılmasından önce Kıbrıs konusunda yapılması gerekenler olduğunu da söyledi.

Renzi de karşı çıktı

İtalya Başbakanı Matteo Renzi de bugün Brüksel’de toplanacak AB-Türkiye zirvesi öncesi parlamentoda milletvekillerine bilgilendirmede bulundu. Renzi, sığınmacı krizine ilişkin Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında anlaşma yolu aranmasına ilişkin, “Bu doğrudur, ancak her ne pahasına olursa olsun değil. Bizim insan hakları ve basın özgürlüğü gibi temel ilkelerimiz de var” dedi.

Renzi, “Türkiye ile müzakerelerde bazı ilkeler vurgulanıyor ki, bunlar insan hakları ve basın özgürlüğünden başlayarak ve kıtamızın kimliğini yansıtan, bizim için temel ilkelerdir” dedi.

Kaynak: Birgun.net