DENİZ AYHAN

CHP Gençlik Kolları, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Gençlik Muhalefeti ve Öğrenci Kolektifleri, darbe gerekçesiyle ihraç edilen hocalarına destek açıklaması yaparak, ‘’Bizzat AKP’nin üniversitelere yerleştirdikleri cemaatçilerle uzaktan yakından alakası olmayan bilim emekçilerinin yanındayız. Üniversiteye dönene kadar da mücadeleleri mücadelemiz, sesleri sesimizdir” dedi.

Gençler, Mülkiyeliler Birliği’nde düzenledikleri basın toplantısında, 1 Eylül’de darbeci oldukları gerekçesiyle bazı kadrolara yönelik tasfiyeler yapılırken pek çok aydın ve bilim emekçisinin de mesleğinden ihraç edildiğini anımsattı. Açıklamada, “Cemaatle hesaplaşma adı altında bu ülkenin aydınlık yüzüne karşı gerçekleşen bir operansyonlar sadece bireylerle sınırlı değil, ülkemizin topraklarında yerleşen tüm ilerici birikimlere ve fikirlere yani laikliğe aydınlanma felsefesine, kamuculuğa karşı bir sivil darbe sürecine dönüşmüştür” sözlerine yer verildi.

Uzun süreli yapılmak istenenin üniversite kurumunu amacını ve varlığını yitirmiş bir beton yığını haline getirmek ve böylelikle de bünyesinde barındırdığı öğrencileri kör, sağır ve dilsiz itaatkarlar topluluğuna dönüştürmek olduğuna vurgu yapan üniversitelilere, CHP Ankara Milletvekilleri Necati Yılmaz ve Ali Haydar Hakverdi ile CHP Antep Milletvekili Mehmet Gökdağ destek verdi.

Açıklamada, geçmişin ve geleceğin en çok sorgulandığı ve tarihin akışını değiştiren toplumsal hareketleri doğuran ve bunlara hala gebe olan üniversitenin asla itaat etmeyeceği ve teslim altına alınamayacağı belirtildi. Gençlerin açıklamasın, “ Bilime düşman, barışa düşman, demokrasiye ve özgürlüğe düşman, iyiye dair ne varsa her şeye düşman AKP’ye karşı, üniversitelerde yarattığı tahribatın karşısında üniversitelerimizi yeniden kurmak için, bilimsel bilginin üretiminin sınırlandırılmasını, yasaklarla ket vurulmasını ve iktidar odaklı yönlendirilmesini sonlandırmak için mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

‘’VAZGEÇMEYECEĞİZ’’

1 Eylül gecesi çıkartılan 672 sayılı KHK ile ihtaç edilenlerden Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Araştırma Görevlisi ve Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Şube Kadın sekreteri Aysun Gezen ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sosyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Yasin Durak da “Biz akademiden ihraç edildik diye bu uğraştan vazgeçmeyeceğiz. Bilim ışığında ilerlemeci bu birikimin engellenmemesi için biz dışarıdan da yazmaya, konuşmaya devam edeceğiz“ dedi.

Kaynak: Birgun.net