BİRGÜN/ANKARA

CHP Sağlık Sistemi, Hastaneler İle Hasta ve Engelli Haklarını İnceleme Ve İzleme Komisyonu, üniversite hastanelerinin ekonomik durumu ile bir rapor hazırladı

TBMM' de düzenlenen basın toplantısıyla açıklanan raporda, üniversite hastaneleriyle ilgili önemli tespitler yer aldı. Raporda, “AKP 14 yıllık iktidarı süresince uyguladığı ‘sağlıkta dönüşüm’ projeleri ile üniversite hastanelerini borç batağı içerisine saplamıştır” denildi.

Komisyon Başkanı, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, basın toplantısında, "AKP Hükümeti, üniversite hastanelerini bilerek, planlı ve programlı bir şekilde borç batağına soktu" dedi. Üniversitelerin bilim yuvası olmaktan çıkarıldığını da belirten Demir, “ Bu hastaneler ekonomik kaos içine sokuldu, gerçek hizmetlerinden uzaklaştırıldı, bu özerk kuruluşların akademik etkinliğinin kaldırılması çabası içinde olundu. Borç batağında olan bu hastanelerde birçok ameliyat yapılamıyor, yoğun bakım üniversiteleri açılamıyor” diye konuştu. CHP'nin Sağlık Komisyonu olarak, yaklaşık 10 aydır Sağlık Bakanlığı ve YÖK'e bu hastanelerin borçlarını sorduklarını ancak doğru düzgün yanıt alamadıklarını bildiren Demir, "YÖK Başkanı Yekta Saraç 26 Şubat'ta '65 üniversite hastanesinin borcu son 5 yılda 2,7 kat arttı' dedi. Bu açıklamanın üzerinden 4 ay geçti. Muhtemelen bu rakam daha da artmıştır" dedi.

Meclis araştırması açılması istenecek

Demir, "Üniversite hastaneleri bitti, borç batağına girdi. Devlet bu hastaneleri yalnız bıraktı, ihaleleri yapamayacak, ilaçları alamayacak duruma getirildi. Bu hastanelerdeki öğretim üyeleri de performans haklarını alamadığı için vakıf ve özel hastanelere geçti. Üniversite hastanelerinin bu durumunu, geçen Aralık ayında geçici bütçe görüşmelerinde bakanlara sorduğum zaman, bakanlar, 'yöneticileri beceriksiz, yönetemiyor' dedi. Biz de bunun doğru olmadığını, devletin sorumluluğunun üniversitelere yüklendiğini söyledik" diye konuştu. Demir, konuyla ilgili araştırma önergesini TBMM Başkanlığına sunacaklarını bildirdi.

Toplam borç: 3 milyar 127 milyon TL

Komisyon üyesi Dr. Ali Şeker de ayrıntılarıyla üniversitelerin durumunu olduğunu anlattı. 29 üniversite hastanesinin borçlarına ilişkin bilgi veren Şeker, “En yüksek borç, Dicle Üniversite Hastanesine aittir. Bu hastane borç şampiyonu, toplam borcu 768 milyon TL” dedi. Şeker, 29 üniversite hastanesinin toplam borcunun 3 milyar 127 milyon TL olduğunu belirtti.

Borçlar ödenmezse sağlık sistemi çöker

Dr. Niyazi Nefi Kara da “Üniversite hastaneleri içine düşürüldükleri borç sarmalından kurtarılmazsa sağlık sistemi tamamen çökecektir. Bu çöküntüyü de AKP iktidarı algı operasyonlarıyla halktan gizleyemez. Çünkü sistemdeki bu olumsuzlukların faturasını halk, sağlığını kaybederek ödeyecektir” dedi.

Kaynak: Birgun.net