UĞUR KOÇ
[email protected]

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği iddiasıyla öğrencisine soruşturma başlatmak için ilginç bir mantık geliştirdi. Önce, Cumhurbaşkanı’nın “üniversitelerin başı” ilan eden üniversite, bu tezden hareket ederek soruşturmayı ‘personele hakaret’ maddesinden açtı.

Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencisi olan Can Dirlik, Ankara Katliamı ardından Ekim ayında, Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanması ardından da Kasım ayında Eskişehir’de düzenlenen iki ayrı protesto gösterisine katıldı. Protestolarda “Cumhurbaşkanı’na hakaret” içeren sloganlar atıldığını iddia eden Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü, hazırladığı dosyaları Dirlik’in öğrencisi olduğu Osmangazi Üniversitesi’ne gönderdi. Üniversite de öğrencisi hakkında soruşturma başlattı.

Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanlığının soruşturmacı olarak görevlendirdiği Doç. Dr. Hakan Gaşan tarafından öğrenci Can Dirlik’e gönderilen savunmaya çağrı yazısında ‘Cumhurbaşkanı’nın üniversitelerin de başı olduğu’ iddia edildi. Yazıda şu ifadeler kullanıldı: “… Türkiye Cumhuriyetinin ve Üniversitelerin başı olan Cumhurbaşkanımızın ‘şeref ve hasiyetini zedeleyen’ sözlü slogan attığınız tespit bildirilmiştir.”

Öğrenci Dirlik ise savunmasında, hakkında açılan soruşturmanın kanuna aykırı olduğunu şöyle anlattı: “YÖK Disiplin Yönetmeliği’nin 6/d maddesi ‘Yükseköğretim kurumu personelinin, kurum içinde ya da dışında, şeref ve haysiyetini zedeleyen sözlü veya yazılı eylemlerde bulunmak’ şeklindedir. Bu madde yükseköğretim kurumu personeli hakkındadır ve Recep Tayyip Erdoğan üniversitemizin bir personeli değildir. Üniversiteler özerk kuruluşlardı. Üniversitemizin başı Recep Tayyip Erdoğan değil, Rektörümüz Hasan Gönen’dir. Dolayısıyla ilgili maddeyle hakkımda soruşturma açılması kanuna aykırıdır.”

‘Siyasal eleştiriler’

“Hırsız katil Erdoğan” sloganı attığı iddia edilen Dirlik savunmasında ayrıca, söz konusu sloganların hakaret değil siyasal bir eleştiri olduğunu vurguladı. Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde İsrail Cumhurbaşkanı Simon Peres’e “Siz insan öldürmeyi iyi bilirsiniz” dediğini hatırlatan öğrenci, “Buradaki kasıt İsrail Cumhurbaşkanı’nın insan öldürdüğü değil, İsrail politikalarının insan ölümüne neden olduğunu söylemektir” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net