DEMET SARGIN
[email protected]
@demetsrgn

Birleşik Haziran Hareketi “Birlikte başarabiliriz” sloganıyla dün İstanbul Kartal Stadyumu’nda buluştu. Özgürlük, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, açılış konuşması sık sık "Hırsız katil Erdoğan" sloganlarıyla kesildi.

Etkinlikte yapılan konuşmalarda laiklik ve barış vurgusu yapıldı. Laikliğin anayasadan kaldırılmasını isteyenlere, çocuk tecavüzcülerine siper olanlara, barışa tahammülü olmayanlara karşı birlikte ve yan yana olma çağrısı yapılan konuşmalarda, "Başkanlık hevesine, şeriat anayasına ve hırsızlık düzenine anayasal kılıf" bulunmak istendiğine dikkat çekildi. Bu düzene "dur" denilmesi gerektiğinin altı çizilen etkinlikte; İktidarın, ülkeyi kana bulayan kaos planlarına da değinilerek, "Ablukalara, katliamlara, cihatçı çetelere, ölmeye ve öldürmeye alışmamız isteniyor. Alışmıyoruz. Barış istiyoruz, aydınlık bir gelecek istiyoruz" denildi.

Büyük hesaplaşma

Etkinlikte konuşma yapmak üzere sahneye çıkan HTKP Genel Başkanı Erkan Baş, "Tarikatların, cemaatlerin, Ensar'ın yetiştirdiği tacizciler, tecavüzcüler, katiller, hırsızlar varsa bu ülkenin devrimci hareketinin yetiştirdiği Haziran çocukları da var. İşte buradayız" diyerek sözlerine başladı.

Baş, "Türkiye büyük bir hesaplaşmaya doğru gidiyor. Ya çetelerin, tetikçilerin yönettiği ülke olacak ya da biz bu katillerin iktidarına son vereceğiz. Aylardır başkanlık tartışması yapıyorlar. Sanıyorduk ki devlet başkanlığı tartışması yapıyorlar. İki gün önce gazeteci Can Dündar’a kurşun sıkıldı. Meğer bunlar otopark mafyasıymış. Bu ülkeyi ABD'nin eyaleti haline getirmek isteyen kim var. Halkın ekmeğine, özgürlüğüne göz koyan kim varsa önce laiklik karşıtlığı yapmıştır. Birleşik Haziran Hareketi bu ülkede laikliğin teminatıdır. Tek bir devrimci kalana kadar bu kavgayı devam ettireceğiz" ifadelerini kullandıı.

"Bu ülkede eşit, özgür, kardeşçe yaşayacağımız laik bir ülkeyi birlikte inşa edeceğiz" diyen Baş, "Birlikte olursak bu ülkeyi bu yamyamlara teslim etmeyiz" diye konuştu.

Aileler de söz aldı

Erkan Baş'ın ardından sahneye gelen Cumartesi Anneleri ile Ankara ve Suruç Katliamlarında yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve yaralananlar söz alarak yitirilenler anısına 'mücadeleye devam' vurgusu yaptı.

Ankara Katliamı'nda yaşamını yitiren Tekin Aslan'ın eşi Nebahat Aslan "Az önce eşim yoldaşım Tekin'in mezarından geldim. Ona söz verdim. Katilleri hesap verene kadar yaşamımız normale dönmeyecek. Hesabını sorana kadar mücadeleyi vereceğiz" dedi.

Sahneden söz alan Soma'da yaşamını yitirmiş bir madencinin yakını ise; "Bugün anneler günü ya, bize anneler günü yok. Çünkü yetiştirdiğimiz evlatlarımızı ya öldürüyorlar ya da ‘bize oy verirseniz kan dökülmez’ diyenler öldürüyor" ifadelerini kullandı. Madenci yakını "Artık çocuklarımızın kanını emdirmeyelim. Buna dur diyelim" çağrısı yaptı.

İktidarın gerici politikalarına karşı güçlü bir ses çıkarmaya hedefleyen buluşmada çok sayıda sanatçı sahne alırken etkinlik alanında çeşitli aktiviteler düzenlendi.

Kaynak: Birgun.net